Avstängd efter fighten – tränaren rasar

Karlskogatränaren: "Värre med fläskläpp än rullstol?"

1 av 3
Foto: Bildbyrån
HOCKEY

Christian Eklund och Alexander Viklund har fått sina domar efter slagsmålet i fredagens batalj.

Karlskoga-spelaren straffas hårdast och stängs av ytterligare två matcher.

– Tydligen är det värre att riskera en fläskläpp än att kunna hamna i rullstol resten av livet, säger Karlskogas tränare Lenny Eriksson till nwt.se.

Svenska ishockeyförbundets disciplinnämnd kom i dag med sitt beslut efter fajten i fredagens match mellan Djurgården och Bik Karlskoga.

Spelarna Christian Eklund och Alexander Viklund pucklade på varandra rejält och fick varsitt matchstraff i en match som Karlskoga till slut vann med 4-3.

Karlskoga-forwarden missar nu resten av förkvalserien och får böta 5 000 kronor för bråket på Hovet. 

Nämnden anser att Viklund, som stängdes av för slagsmål i januari, gjort sig skyldig till återfall.

Sågar reglerna

Nu kritiserar Karlskogas tränare vilka riktlinjer disciplinnämnden går efter och gör en jämförelse med när Björn Kindahl skadade sig i en match mot Södertälje.

– Björn Kindahl i vårt lag fick en smäll så han flög in i sargen och drabbades av hjärnskakning när vi mötte Södertälje borta för drygt fem veckor sedan, säger han och fortsätter:

– Södertäljespelaren fick ett mildare straff än Viklund. Viklund och Eklund i Djurgården riskerade en fläskläpp när de slängde handskarna och gjorde upp. Kindahl kommer att missa resten av säsongen och hade kunnat hamna i rullstol i hela sitt återstående liv, säger Lenny Eriksson till nwt.se.

Djurgårdens Christian "Fimpen" Eklund får ytterligare en match och 3 500 kronor i böter – men kan vara tillbaka när Dif möter Örebro på onsdag.

FAKTA

Så motiverar nämnden sina beslut

Christian Eklund:

"Disciplinnämnden finner att det av utredningen framgår att Christian Eklund och Alexander Viklund, efter ett gruff, gemensamt inleder ett slagsmål med kastade handskar. Spelarna utdelar åtskilliga slag mot varandra och de avbryter inte förrän de faller till isen och linjemännen lyckas betvinga dem.

Nämnden anser att förseelsen, mot bakgrund av att det rört sig om ett utdraget förlopp med många slag utan handskar mot huvudet, motsvarar en avstängning motsvarande tre matchers avstängning, varav en match omvandlas till böter."

Alexander Viklund:

"Nämnden anser att förseelsen, mot bakgrund av att det rört sig om ett utdraget förlopp med många slag utan handskar mot huvudet, motsvarar en avstängning motsvarande tre matchers avstängning.

Alexander Viklund ådömdes dock så sent som den 2 januari 2013 en avstängning och böter för slagsmål. Det förhållandet att han nu gjort sig skyldig till återfall medför att han får en strängare påföljd än Christian Eklund. Disciplinnämnden anser att återfallet ska påverka påföljden på det sättet att han ådöms en påföljd motsvarande fem matcher, varav två matcher omvandlas till böter."