”ÄR DJUPT TRAGISKT”

Hjärncancern tog Wayne Flemings liv: ”Den bästa tränaren jag haft”

1 av 9 | Foto: STAFFAN BJÖRKLUND
Wayne Fleming tränade Leksand 1995. Här ger han spelarna order under en timeout.
HOCKEY

Wayne Fleming förlorade kampen mot hjärncancern.

Den förre Leksands- och Brynästränaren har avlidit – han blev 62 år gammal.

– Att han gått bort är djupt tragiskt, säger Brynäs sportchef Michael Sundlöv.

BLEV 62 ÅR Ishockeytränaren Wayne Fleming är död. Han avled i måndags i sviterna av sin hjärncancer, bara 62 år gammal. Den förre Leksands- och Brynästränaren tillhörde Tampa Bay Lightnings organisation de sista åren.

Få coacher har varit så älskade av de som spelade för Wayne Fleming.

– Den absolut bästa tränare jag haft, säger gamle leksandsspelaren Niklas Eriksson.

Han är en av många som sörjer sin gamle coach, sedan denne avled efter en lång kamp mot cancern endast 62 år gammal.

– Jag visste att han varit sjuk, men det kom ändå som en chock, säger Eriksson.

– Jag är själv ledare i dag och har honom som min största förebild. Han var en väldigt varm människa. Väldigt levande. Jag träffade honom på LG Hockey Games för några år sedan när han höll ett föredrag och det var fantastiskt kul att se honom. Han älskade verkligen Leksand. Varje gång han pratade om klubben fick han en tår i ögonen.

Leksands gamle poängkung Mikael Karlberg kom till Leksand samtidigt som Wayne Fleming 1992.

Han såg fram emot en första säsong i kylskåpet.

– Jag trodde inte ens jag skulle få spela den där första säsongen, men han lärde mig oerhört mycket på det året. Han var enormt känslosam. Tuff, men samtidigt väldigt emotionell. Han kunde skälla till höger och vänster och sedan gråta efter en förlust.

King föreslog Fleming

Det var dåvarande sportchefen Olle Öst som handplockade Wayne Fleming till Leksand. En ort fylld av gamla storspelare, åsikter och maktkamper.

– Jag var ny som sportchef och ville ha hit en tränare utan anknytning till orten och som var helt opåverkad av allt runtomkring. Jag ville göra något radikalt. Jag hade helt klart med Kanadas förbundskapten Dave King, då jag förstod att han skulle välja NHL i stället. Då ringde jag upp King och sa att han hade 24 timmar på sig att skaffa en ersättare. ”Han sitter mitt emot mig just nu”, svarade han. Jag svarade att han skulle berätta om mig, berätta om Leksand och erbjuda honom 75 procent av den lön han själv blivit erbjuden. Han fick 24 timmar på sig.

”Grät hela vägen ut”

Så hamnade Dave Kings assisterande förbundskapten Wayne Fleming i Leksand utan att ens klubbens sportchef hade en aning om vem han var.

– Men jag ångrade mig aldrig. Han organiserade upp allt här i klubben. Och när han slutade grät han hela vägen ut ur Leksand.

Leksands nuvarande back Mattias Timander hade Wayne Fleming som assisterande coach i Philadelphia Flyers några år senare.

– En djävulskt bra kille. Han älskade svensk hockey. När jag spelade i Philadelphia frågade han mig om hur det gått i elitserien. Men jag visste mindre än han.

Wayne Fleming gjorde en återkomst till svensk hockey när han tog över Brynäs våren 2005 och räddade kvar klubben i elitserien.

– Mina tankar går till hans anhöriga, säger Brynäs sportchef Michael Sundlöv, som värvade Fleming då.

– Det är två människor som gjort ett så stort avtryck i mitt liv på så kort tid. Wayne är en av dem. Att han gått bort är djupt tragiskt, säger Sundlöv.

Så sörjer NHL-stjärnorna på twitter

Steven Stamkos, Tampa Bay Lightning:

– Alla mina tankar går till Flemings familj. Wayne var en stor tränare och en ännu större människa.

Vincent Lecavalier, Tampa Bay Lightning:

– Våra djupaste kondoleanser till Flemings familj. Wayne Fleming kommer att vara saknad.

Sam Gagner, Edmonton Oilers:

– Sorgligt att höra om Wayne Flemings bortgång. Hade förmånen att ha honom som coach under en säsong. En stor person. RIP Flemmer.

Eric Nystrom, Dallas Stars:

– Så ledsen över Wayne Flemings bortgång. En av mina första coacher som proffs. Han kunde sannerligen drilla oss på träningarna. Hockeyn förlorade just en stor människa.

Victor Hedman, Tampa Bay Lightning:

– Tankarna går till Flemings familj. Wayne var en grym coach och människa. Han kommer att vara djupt saknad.

ARTIKELN HANDLAR OM