Här är Holmströms nya uppdrag

Ska lära talanger att bli bättre framför mål

1 av 6
HOCKEY

I dag börjar Tomas Holmström sitt nya jobb.

På Detroits årliga träningsläger ska han lära Calle Järnkrok och de andra framtidsmännen spelet framför mål.

– Jag har kollat på många matcher, och allvarligt, ingen vet hur man ska agera framför mål, säger han till Detroit Free Press.

Efter 15 NHL-säsonger la Tomas Holmström skridskorna på hyllan efter 2012 års säsong.

Men nu är han tillbaka, om än tillfälligt, i Detroit Red Wings igen – som instruktör.

Det är när alla Detroits unga talanger samlas på den årliga campen i Traverse City som Holmström kliver in för att lära framtidens spelare allt han kan om att vara en jobbig jävel framför mål.

"De vill inte betala priset"

Idén kom från honom själv och general manager Ken Holland var inte sen att hoppa på. Anledningen var att under sitt år som hockeypensionär varit besviken på sina efterföljare framför målburen.

– Jag har kollat på många matcher, och allvarligt, ingen vet hur man ska agera framför mål. De åker dit men sen flyttar de på sig. De skymmer inte, de vill inte betala priset för det är inte glamoröst nog. Du behöver ha ett stort hjärta, säger han till Detroit Free Press.

Svenska elever

Nu ska han leda både teoripass och praktiska ispass i ämnet under campen.

– Det svåraste med att stå där är att det alltid är någon som slår på dig. Och de fortsätter slå dig, kanske är det så att du ramlar omkull och blir illa slagen, men du måste upp igen, fortsätta stå där och och skymma – och aldrig släppa pucken med blicken.

Några av spelarna han ska ta under sina vingar är svensktalanger som Calle Järnkrok, Mattias Bäckman och HV 71:s junior Rasmus Bodin. 

Nu hoppas "Homer" bara att de ska vilja lära sig.

– Jag hoppas bara de lyssnar. Vem vet, de kanske bara himlar med ögonen, säger han och skrattar.