Finska bakslaget: stjärnorna missar OS

HOCKEY

Turneringen börjar om bara några dagar.

Då kommer mardrömsbeskedet för Finland.

Mikko Koivu och Valtteri Filppula missar OS.

– Det är tufft, säger Koivu.

I går fick Pär Mårts det tunga beskedet att Henrik Sedin lämnar återbud till OS på grund av att hans revbensskada inte läkt som planerat.

Nu är det Finlands tur att drabbas av bakslag.

Lejonens två bästa spelare missar turneringen: lagkapten Mikko Koivu och Valtteri Filppula, som är Finlands bäste poänggörare i NHL.

Filppula tvingades kliva av i matchen mot Toronto natten till i dag och enligt Tampa Bays officiella twitter är det en fraktur i vristen som nu kommer att hålla 29-åringen borta ur spel i cirka tre veckor.

”Måste tänkt klokt”

Mikko Koivu har i sin tur varit borta i cirka en månad efter att ha fått en puck på foten och enligt tidningen Star-Tribune står det nu klart att han inte hunnit återhämta sig till OS.

– Jag känner mig inte tillräckligt frisk för att delta. Det vore inte rättvist mot mina lagkamrater i Minnesota, mot lagkamraterna i Finland, mot ledningen eller mot mig själv.

– Det är tufft. Vi har varit framgångsrika i de senaste turneringarna och man får inte så många chanser att representera sitt land i ett OS. Men jag måste lägga känslorna åt sidan och tänka klokt, säger Koivu på en presskonferens.

De ersätter

Filppula – som gjort 41 poäng på 56 matcher i NHL den här säsongen – sågs som en ersättare till Koivu på centerplatsen i förstalinan, men nu tvingas alltså förbundskapten Erkka Westerlund tänka om.

Det spekulerades i att Jarkko Immonen och Sean Bergenheim skulle kallas in som ersättare. Så blev det inte. I stället är det Jarkko Immonen och Sakari Salminen – båda till vardags hemmahörande i Torpedo i KHL – som får chansen. Enligt Ilta-Sanomat har Bergenheim tackat nej.

ARTIKELN HANDLAR OM