"Masken" fostrar succémålvakterna

Har arbetat med Fasth, Tellqvist och Lizana Wallner

Foto: Modo Hockey
"Masken" tränar SHL:s bästa målvaktsduo – Anton Forsberg och Linus Ullmark.
HOCKEY

SHL:s bästa och yngsta målvaktsduo har något gemensamt med damkronornas succé-burväktare.
Bakom dem står en och samma kille: Målvaktstränaren Maciej Szwoch, 28.
– Det är något att vara stolt över. Men det är mycket jobb som ligger bakom det, säger han.

Foto: Modo Hockey
Maciej Szwoch

Maciej Szwoch, eller “Masken” som han kallas, blev själv inte den målvakt han hoppats. Som division 2-spelare i Alvesta la han av 2007, bara 22 år gammal.
Men där började en ny resa.
En resa som redan nu gjort honom framgångsrik i det han gör.
– Jag hade varit målvakt hela mitt liv och identifierat mig med att vara burväktare i ett hockeylag. Plötsligt hade jag tappat den identiteten. Så satt jag och funderade ett par månader och kom fram till att det skulle vara kul att träna målvakter.
“Masken” studerade coaching och management på universitetet i Växjö och slog en signal till Lakers, där han kände en viss Viktor Fasth sedan tidigare.
– Jag gled in på ett bananskal och fick börja jobba med juniorerna och ungdomarna.

"Var jätteviktigt"

Men a-laget saknade en målvaktstränare och Fasth låg på om att han behövde någon att arbeta ihop med.
Första säsongen bollade han idéer med en knäskadad Fasth. Säsongen därpå klev “Masken” in i a-laget.
– Du vet ju själv. När man kommer in i en etablerad verksamhet och bara är 23 år gammal är det inte jättelätt att hävda sig det första man gör. Relationen till Viktor var jätteviktig för min del.
Via Växjö har han tagit steget till Modo.
På vägen har några stora målvakter passerat. Redan i Växjö var han med om att lägga grunden i Oscar Alsenfelts karriär och i Modo har han arbetat med Mikael Tellqvist och Österrikes OS-målvakt Bernhard Starkbaum.

OS-målvakt petades

Men framför allt kanske det är Modos nuvarande konstellation som är intressant. Anton Forsberg, 21, och Linus Ullmark, 20, är SHL:s statistiskt bästa målvaktsduo.
Inför den här säsongen var det ett omtalat val. Var det rätt av Modo att satsa på två så unga och oerfarna killar? Och att peta Bernhard Starkbaum och släppa Alsenfelt till Leksand för att möjliggöra det.
“Masken” berättar om beslutet.
– Man får nästan backa till beslutet att skicka Anton till Södertälje i Allsvenskan. De flesta trodde nog att vi gjorde det för att bli av med honom. Men vår plan var att låta honom spela och få vara en del av ett lag. Jag hade ett jättebra samarbete med SSK:s målvaktstränare, och vi visste ju själva redan vad Anton var för kille. Samtidigt gjorde Linus ett jätteskutt i slutet av förra säsongen. Jag tror att vi alla var ganska överens, men det var ett svårt beslut.

Hyllar Modomålvakter

Hur var det att ta snacket med Starkbaum då?
– Han var jättebesviken. Men han visste vilka de här killarna var. Ändå var han ett superproffs när han var här. Han fick träna med juniorlaget för att vi ville fokusera på Linus och Anton, men var ett proffs ut i fingerspetsarna. Han kom alltid i tid och anammade verkligen rollen att jobba med de unga killarna som var där.

I SHL:s målvaktsliga leder nu Linus Ullmark. Anton Forsberg är sjua. Målvaktsspelet har varit en av Modos starkaste sidor.
– Jag har skitkul när jag jobbar med dem. De har nära till skratt, men förstår också att de inte kan hålla på att lattja runt. De är väldigt klara och tydliga med sitt eget spel, vet precis vad som fungerar och inte fungerar. Men de har heller inte några problem att prata om det.

Behövde hjälp och stöttning

Damkronornas målvakt Valentina Lizana Wallner har hyllats under OS för sina insatser. Även hon är en Modomålvakt som förberett sig tillsammans med “Masken”.
– Hon kände att hon behövde hjälp och stöttning när vi pratade under sommaren. Sedan gjorde vi ett träningsupplägg efter det. Men det stora jobbet har hon gjort själv. Vad jag försökt förmedla är inte “gör si eller så”, utan försökt plantera frön för hur hon ska hantera sin vardag. Vi har inte gjort en plötslig förändring, utan det har varit mer på en filosofisk nivå. Därför gläder det mig så mycket att höra andra prata om hur hårt hon tävlar, för det har varit ett centralt ord för oss.

Berätta mer om det där med att “tävla” och “så frön”.
– Det handlar om att ha ett coachande förhållningssätt. Jag försöker föda tankar om hur de själva vill att de ska uppfattas. Det finns naturligtvis element av speltekniska och taktiska delar som vi diskuterar. Men där är de så jäkla duktiga att de kan lära mig mer om målvaktsspel än jag kan lära dem. Däremot kanske jag kan lära dem att ifrågasätta sina prestationer på en sund nivå. “Det här var inte bra”. Okej, men varför var det inte bra? Det tar lite mer tid kanske, men resan blir desto starkare för dem när uppenbarelserna kommer. Lät det flummigt?
På ett positivt sätt. Du känns djup?
– Min självbild är inte att jag är en filosof. Däremot reflekterar jag väldigt mycket. Varför är det så här? Kan vi lösa det? På det viset kanske jag kan uppfattas som djup.

"Är väldigt stolt"

Vad säger du om den här säsongen?
– Det vi ser i dag är frukten av hårt arbete tidigare. Att de poppar upp har inte hänt över en vecka. De har haft en livslång resa, men på något sätt har egentligen alla vi fyra hittat en bra nivå att arbeta på. Sedan vet du lika väl som jag att det inte är en person som ligger bakom saker och ting. Det finns fystränare, mentala tränare, gamla målvaktstränare, huvudtränare eller någon farbror… Jag är jätteglad bara över att ha varit en liten del av det. Jag är väldigt stolt över vad de har presterat.

ARTIKELN HANDLAR OM