Leksandslegendar i Hall of Fame

”En fantastisk grovjobbare”

HOCKEY

272 landskamper, tre VM-guld och ett OS-guld.

Nu väljs Leksandslegendaren Jonas Bergqvist in i svensk hockeys Hall of Fame.

”En fantastisk grovjobbare över hela banan i princip alla matcher han spelat”, lyder motiveringen.

Svensk hockeys Hall of fame inrymde 68 spelare fram till i går.

Nu är listan utökad med ännu ett namn.

Jonas Bergqvist, 51, föräras en plats bland storheter som Sven Tumba, Börje Salming och Leif Holmqvist.

När man pratar lagspelare och lojala spelare känns det lite tjatigt emellanåt, men inte då det gäller Jonas Bergqvist. Han flyttade från Skåne, Ängelholm och Rögle redan som 15-åring till ishockeygymnasiet i Leksand och räknades ett tag mer eller mindre som en inventarie i dalaklubben. Den skånska dialekten har Jonas dock aldrig glömt. Femton säsonger i Tre Kronor vittnar om att hans karriär inte var någon dagsländas, tvärtom”, skriver juryn i motiveringen.

Tröjan i taket

Jonas Bergqvist inledde karriären i Rögle men det var i Leksand han slog igenom på allvar. Forwarden förblev LIF trogen genom hela karriären bortsett tre år utomlands, och även på landslagsnivå var Jonas Bergqvist en storspelare. Forwarden svarade för 272 landskamper och nådde höjdpunkter som VM-guld 1987, 1991 och 1998 samt OS-guld i Lillehammer 1994. Bergqvists tröja med nummer 18 hänger i taket i Leksands hemmaarena Tegera Arena.

Jonas Bergqvist kommer att hyllas i samband med Tre Kronors landskamp mot Danmark i Ängelholm nästa vecka.

FAKTA

Juryns motivering

En fantastisk grovjobbare över hela banan i princip alla matcher han spelat. Länge såg det ut som om Jonas Bergqvist skulle bli Tre Kronors meste spelare genom tiderna med sina 272 A-landskamper. Han blev till sist passerad av Jörgen Jönsson. Med sina tre VM-guld – det första 1987 och det sista 1998 – och ett OS-guld är han en av våra mest meriterade spelare alla kategorier. När man pratar lagspelare och lojala spelare känns det lite tjatigt emellanåt, men inte då det gäller Jonas Bergqvist. Han flyttade från Skåne, Ängelholm och Rögle redan som 15-åring till ishockeygymnasiet i Leksand och räknades ett tag mer eller mindre som en inventarie i dalaklubben. Den skånska dialekten har Jonas dock aldrig glömt. Femton säsonger i Tre Kronor vittnar om att hans karriär inte var någon dagsländas, tvärtom. 1995 blev det silver vid VM i Globen och frågan är om inte säsongen 1995/1996 sedan blev ett av Jonas allra största. Efter den säsongen fick han också välförtjänt utmärkelsen Guldpucken som landets bäste ishockeyspelare. Vid VM-finalen i Åbo 1991 mot ryssarna sköt Jonas det så viktiga kvitteringsmålet. Det är dock för hans enormt slit och fina jobb vi alltid främst minns honom.

Källa: Pressmeddelande från svenska ishockeyförbundet.