Boustedt blir ny generalsekreterare

Foto: Bildbyrån
Tommy Boustedt
HOCKEY

Han har lett svensk ishockey till stora framgångar som landslags- och utvecklingschef.

Nu väljer Tommy Boustedt att byta träningsoverall mot kostym och bli generalsekreterare på Svenska Ishockeyförbundet.

– Jag känner ett stort ansvar för svensk ishockey och i den här rollen kan jag göra ännu mer, säger han till TT.

Boustedt är arkitekten bakom den hyllade talangutvecklingen i svensk ishockey som tog fart när han sjösatte juniortemautredningen i början av 2000-talet. Svensk juniorhockey var då på dekis, men har lyft till toppen med JVM-guldet 2012 som höjdpunkt.

Stora framgångar

Under Boustedts tid som landslags- och utvecklingschef har Tre Kronor vunnit både OS-guld och två VM-guld.

– När jag först blev tillfrågad var jag lite tveksam därför att jag har ansett att jag har Sveriges bästa hockeyjobb. Men utmaningen och möjligheterna att påverka blir större. Min främsta drivkraft är att svensk ishockey ska gå bra, säger han.

Henrik Haraldsson kommer att bli ny utvecklingschef med ansvar för de yngre landslagen, medan rollen som landslagschef kommer att förändras och bli mer administrativ.

– Vi anser att rent sportsligt så har vi Pär Mårts (Tre Kronor), Leif Boork (Damkronorna) och Rikard Grönborg (Juniorkronorna) som styr respektive landslag. De behöver ingen sportslig styrning utan mer administrativt. Den tjänsten har vi inte tillsatt ännu.

I blåsväder

Boustedt har hamnat i blåsväder ett par gånger i år då han först sågade Internationella olympiska kommittén (IOK) i samband med Nicklas Bäckströms avstängning från OS-finalen i Sotji och sedan Rysslands förbundskapten Olegs Znaroks för båsbråket i VM mot Grönborg, assisterande tränare i Tre Kronor.

– Risken att man ska bli arg när man är långt ifrån isen är väldigt liten. Hockeyn är ju en väldigt hetsig och aggressiv sport, då är det lätt att dras med. Jag tycker inte själv att det var bra och därför kan den här rollen passa mig väldigt bra, säger han.

Vilka är de viktigaste frågorna?

– Tittar man långsiktigt så är det tre områden – anläggningar, rekryteringar och att behålla våra spelare. På kortare sikt är det enigheten inom svensk ishockey, att jobba ihop och få alla att dra åt samma håll.

Tjänsten som generalsekreterare har varit vakant sedan företrädaren Mikael Peterson avgick för ett år sedan.

FAKTA

Tommy Boustedt

Född: 5 maj 1959 i Stockholm.

Främsta tränarmeriter: SM-guld med Djurgården 1989 och 1990.

Främsta meriter som landslagschef: OS-guld 2006, VM-guld 2006 och 2013, JVM-guld 2012.

Aktuell: Blir ny generalsekreterare på Svenska Ishockeyförbundet. (TT)

TT