”Har sagt att de inte vill sponsra oss något mer”

Kirunas ordförande om pengatappet efter HBTQ-tröjorna

1 av 3 | Foto: STEFAN MATTSSON
Backen Viktor Esseryd och Johan Köhler, ordförande Kiruna IF presenterar den nya lagtröjan i regnbågsfärger.
HOCKEY

I kväll gör Kiruna premiär i sina regnbågsfärgade matchtröjor.

Men nu berättar ordföranden i Sveriges första HBTQ-certifierade hockeyklubb att initiativet inneburit en ekonomisk smäll.

– Det är vissa som har sagt att de inte vill sponsra oss längre, säger Johan Köhler till nsd.se.

Kiruna IF har genomgått en HBTQ-certifiering och bland annat bytt till regnbågsfärgade tröjor som ska symbolisera klubben.

Nyheten fick ett stort genomslag och spreds runt om i världen. Kiruna hyllades också, bland andra av legendaren Börje Salming.

Pride-resa kostade 100 000

Men inför kvällens hemmapremiär mot Kalix, där Kiruna ska bära de nya tröjorna, avslöjar ordföranden att initiativet blivit en ekonomisk smäll.

Satsningen har inneburit stora investeringar, spelare och ledare har bland annat utbildats i HBTQ-frågor värd över 300 000 kronor och en resa till Stockholms pridefestival gjordes som kostade omkring 100 000 kronor.

– Vi har en budget och fram till augusti så var vi en och en halv miljon under budget. Det vill säga att vi hade en och en halv miljon för lite intäkter, säger Johan Köhler till nsd.se.

”Vill inte sponsra oss längre”

Men den tyngsta ekonomiska smällen kommer från de sponsorer som valt att dra sig ur samarbetet med klubben efter HBTQ-satsningen.

– Vi har ju sponsorer som sponsrade oss mer tidigare år som har dragit ned på sponsringen till i år. Och vi har vissa som har sagt att de inte vill sponsra oss längre, av olika anledningar.

–  Det är ingen som säger det rakt ut. Det de säger är att, i och med att gruvindustrin inte går så bra och de är underleverantörer på ett eller annat sätt, så är det det som är orsaken. Att deras eget kassaflöde gör att de måste dra ned sina utgifter och de drar de ned på sponsringen eller avslutar den helt, fortsätter Köhler.