”Det känns nästan overkligt – hedrad”

Ett ögonblick...

Foto: Jonas Ljungdahl / BILDBYRÅN
Tomi Kallio.
HOCKEY

...Tomi Kallio, 37, som toppar Sportbladets rankning av tidernas bästa finska spelare i SHL.

– Oj, det känns nästan overkligt. Jag känner mig väldigt hedrad att bli nummer ett på en sådan lista. det har funnits så många jättebra spelare från Finland här genom tiderna.

Vad är framgångsfaktorn?

– Det är väldigt svårt att svara på, men jag har känt mig omtyckt och respekterad i alla klubbar jag har varit i och försökt vara väldigt professionell i allt jag gör på isen och utanför den. När det gäller hockeybiten har jag spelat i många fina lag. I Frölunda spelade jag med Niclas Andersson, Jonas Johnson och Ronnie Sundin, en drömfemma jag fick spela med i väldigt många år. Här i Växjö är det en helt annan grej eftersom det precis hade kommit upp när jag kom hit, men det har varit väldigt inspirerande.

Hur kommer det sig att du har blivit SHL trogen i alla dessa år?

– Det är summan av många saker, men jag trivs väldigt bra med livet i Sverige och har känt mig väldigt omtyckt och respekterad i alla klubbar jag har spelat i. Varför skulle jag byta land bara för att byta?

Men du måste fått fetare kontrakt i andra ligor genom åren?

– Så klart har jag tackat nej till större pengar i KHL och Schweiz, men det har varit mindre viktigt för mig. Jag har alltid försökt hitta ett ställe där jag trivs med hockey och det har jag gjort i Göteborg och Växjö. Det är viktigare än lite mer pengar.

Vilken är den bästa finska spelare du har mött genom åren?

– Oj det är sjukt svårt att svara på... Jukka Vuotilainen var oerhört bra i HV och de hade en väldigt bra kedja. Han är absolut där uppe.

Vad är ditt tips till en spelare som kommer från en annan liga om han vill lyckas i SHL?

– Det är framförallt att ta hand om sig själv, vara professionell 24 timmar om dygnet. Sen lära sig språket om det är möjligt, det är viktigt om man vill komma in i samhället.

Kunde du någon svenska när du flyttade hit?

– Nej. Jag snackade i stort sett ingen svenska de första 1,5 åren här, men då bestämde jag mig för att gå några kurser på folkuniversitetet och läsa mycket svenska. Det har varit viktigt.

Till sist vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Så klart att det går bra för min familj och mina pojkar, att de får vara friska.