”Jag var skärrad och kunde inte tänka klart”

VM-hjälten Tornberg talar ut om hoten som fick honom av avgå

Foto: CONNY SILLÉN
Hotades Johan Tornberg hotades allvarligt under sin tid som tränare för Västerås. Nu talar han ut om hoten i Viasat Hockeys podcast.
HOCKEY

ÖREBRO. De allvarliga hoten gjorde att Johan Tornberg hoppade av tränarjobbet i Västerås 2008.

Nu talar han ut om den oroliga tiden i Viasat Hockeys podcast.

– Jag blev rädd, säger han.

Tornberg i Västeråströjan.

Det var under hösten 2008 som Tornberg utsattes för en rad grova hot. Västerås hade inlett säsongen knackigt och låg bara sjua i allsvenskan. Huvudtränaren fick ta smällen.

I en lång och öppen­hjärtig intervju med Niklas ­Jihde, som Sportbladet har tagit del av, berättar den ­förre VM-guldhjälten om hotelserna.

– Personer sökte upp mig i Almtuna efter en presskonferens och sa att det var dags att lämna. Sedan hamnade det papperslappar i bilen utanför Rocklunda. För mig blev det som en chock, säger han.

”Jag var ledsen”

Hoten skickades hem till Tornberg flera dagar i rad och blev allt mer allvarliga. Till slut ville han inte vara kvar. Den gamle landslagsbacken gick till polisen, men det var svårt att bevisa något.

Han vet än i dag inte vilka det var som låg bakom det hela.

– Det var svårt att ta ­beslutet, och jag var ledsen för det, men jag var övertygad om att det var rätt val. Jag var skärrad och kunde inte tänka klart, säger Tornberg.

”Vill gå vidare”

Positionen som hockeytränare beskriver 41-åringen som ”utsatt”. Han förstår att folk blir besvikna, att de vill se sitt favoritlag vinna, men har ingen förståelse för hur saker och ting eskalerade i Västerås.

– Varken laget eller ­organisationen mådde bättre av det, säger han.

Numera jobbar Tornberg som assisterande tränare i SHL-klubben Örebro. ­Efter 2–0-segern mot HV71 i går frågade Sportbladet om tiden i Västerås.

Men det kapitlet är avslutat, menar han.

– Jag vill inte säga någonting mer. Det är helt utagerat för mig. Jag sa det till (Niklas) Jihde innan intervjun, att det skulle bli sista gången jag pratade om det. Det där hände långt bak ­i tiden. Livet går vidare, hockeyn går vidare.

Tornberg pausar för en stund, sedan lägger han till:

– Jag vill gå vidare.

FAKTA

DETTA HAR HÄNT

■ ■ Under en match mot Nybro 2008 firade Västerås skyttekung Pär Arlbrandt framför motståndarnas bås. Forwarden blev nedslagen för sitt hån, och egna tränaren Johan Tornberg uttryckte sin förståelse för Nybros reaktion.

– Det är inte acceptabelt av en sådan spelare. Hade jag stått i båset hade jag reagerat likadant och då hade han inte rest sig.

■ ■ Delar av Västerås supporterkollektiv uppskattade inte Tornbergs agerande. Omgående riktades allvarliga hot mot tränaren. Lokaltidningen VLT kunde berätta att Tornberg fått hotelser skickade till sig tio dagar i rad.

■ ■ Hoten hade, enligt klubbchefen Anders Eklund, blivit mer och mer all­varliga. Till slut fick tränaren nog.

– Johan har under en tid utsatts för olika hot som är kopplat till hans roll som idrottsledare. Johan har märkt att hoten trappats upp och nu väljer han att kliva åt sidan, sa Anders Eklund.

– Jag har inte bestämt om jag ska polisanmäla hoten, ingen aning faktiskt. Vi får se vad som händer, sa Tornberg.

Sammanställning: Per Bohman

FAKTA/TORNBERG

Namn: Johan Tornberg. Född: 12 juli 1973. Klubbar som spelare: Pajala, Team Kiruna, Brynäs, Team Gävle, Brynäs, Västerås, MIF Redhawks. Största merit: Avgjorde VM-finalen 1998 med dubbel-mötets enda mål. Klubbar som tränare: Västerås, Örebro. Övrigt: Även expertkommentator i tv.