”Jag tyckte att jag var tjock”

Jonathan Hedström om sina ätstörningar

1 av 4
HOCKEY

I Jonathan Hedströms självbiografi "Jonte – rakt från hjärtat" går han bland annat till hård attack mot Luleås nuvarande sportchef.

Nu talar den förre hockeystjärnan också ut om sina ätstörningar.

– Jag tyckte att jag var tjock, säger Hedström i SVT:s Go´kväll.

”Jonte – rakt från hjätat” ges ut på Idrottsförlaget i dag.

Hedström var i många år en av de största profilerna i svensk hockey.

Nu har han släppt sin självbiografi, skriven av sportjournalisten Jonas Fahlman, och i ett utdrag av boken går han bland annat till angrepp på sin förre arbetsgivare, Luleå och nuvarande sportchefen Lars "Osten" Bergström.

Under gårdagen bjöds Hedström in till SVT:s Go´kväll för att prata om sin bok och då talade han också ut om ätstörningarna som plågade honom under sina år i NHL.

– Tränaren sa till mig att jag hade gått upp i vikt. Då fick jag straffåka inför gruppen, berättar Hedström.

Ljög för frun

Orden fick honom att helt sluta äta kolhydrater, cykla en timme extra varje dag och åt minimalt i ett försök att bränna så mycket fett som möjligt.

Till slut tvingades han ljuga för sin fru och sina vänner.

– Det var det jobbigaste av allt. Ibland sa jag att jag skulle göra något, men i stället gick jag ut och sprang en timme.

Hedström lämnade NHL-laget Anaheim 2005 och skrev på för Timrå. Hemkomsten till Sverige var perioden han var som allra sjukast och vägde endast 73 kilo.

– Då var jag ganska smal, men jag tyckte att jag var tjock. Jag hade ju veck på magen när jag satt ner.

–  Sakta men säkert så orkade jag mindre. Det kändes som att åka in i betong när jag blev tacklad. Men alla tyckte att jag var i bra form, fortsätter han.