Hockeytalangen drabbad av cancer

Dif-hjältens son hyllas av Lugano under sin tuffa kamp: Han kommer ta fajten

1 av 2
Klistermärket för att hylla Viktor Östlund.
HOCKEY

Hockeytalangen Viktor Östlund, 20, har drabbats av lymfkörtelcancer.

Han kommer nu stöttas av sitt schweiziska lag Lugano med hyllningsdekal på matchstället.

– Det väntar en tuff period nu. Men Viktor är lugn och cool kommer ta fajten, säger pappa Thomas Östlund.

Under en längre tid har Luganos målvaktstalang Viktor Östlund haft problem med virus i kroppen. Han har känt sig hängig och inte kommit igång med den här säsongen på allvar. Han tillhör Lugano – där vi har svenska stjärnorna Linus Klasen och Fredrik Pettersson – och drillas där av den svenska målvaktstränaren Michael Andreasson.

Men för att få speltid har han varit utlånad till Arboga i division 1.

Efter flera besök på sjukhus valde man till slut att genomföra skiktröntgen på Viktor.

"En chock för oss alla”

Svaret kom i måndags. Och det blev inte positivt.

– Viktor har lymfkörtelcancer, lymfom. Vi vet inte vilken form av lymfkörtelcancer det är. Allt är väldigt nytt och behandlingen kommer starta den här veckan. Allt gått mycket snabbt och det är en chock för alla inblandade, givetvis. Viktor får behandling på Karolinska sjukhuset och läkarna har ställt upp på ett fantastiskt sätt, säger pappa Thomas Östlund.

Efter att beskedet om Viktors cancer nått till Lugano, och Arboga, har lagen kraftsamlat. Och på initiativ av Michael Andreasson har lagen tagit fram ett klistermärke som de ska bära på sina hjälmar.

”Glada och stolta”

– Nu kör vi, som det står på klistermärket, är just det som Viktor alltid brukar säga och var så som han sa till Micke när han snackade med honom. Det är lite Viktor över det. Vi är väldigt stolta och glada över det stöd som han får av Lugano och Arboga. Det värmer oss i den här tuffa tiden, säger pappa Östlund.

Hur allvarlig är sjukdomen?

– Vi vet inte riktigt. Det beror på vilken form cancern har. Viktor har fått diagnosen Hodgkins vilket generellt skall ses som positivt. Vi väntar på mer svar, säger Östlund.

Thomas ”Osten” Östlund, 49, var själv målvakt under sin aktiva karriär. Han gjorde nio säsonger i AIK och fem i Djurgården.

FAKTA

Namn: Viktor Östlund

Ålder: 20.

Position: målvakt

Klubbar: AIK J, Almtuna, Tierp, Lugano, Arboga.

Fakta/ Lymfom

Lymfom samlingsnamn för olika cancersjukdomar

Lymfom, eller lymfkörtelcancer, är ett samlingsnamn på en rad cancersjukdomar som uppstår i celler som tillhör lymfsystemet. Lymfsystemet är en del av immunförsvaret. Sjukdomen kallas också maligna lymfom. Malign betyder elakartad och lymfom är lymfkörtelcancer.

Hodgkins lymfom och non-Hodgkin-lymfom

Det finns över 30 olika typer av lymfom som skiljer sig åt och behandlas på olika sätt. Ofta delas lymfom upp i två huvudgrupper: Hodgkins lymfom och non-Hodgkin-lymfom. Non-Hodgkin-lymfom kan vara långsamt växande eller snabbväxande. Snabbväxande sprider sig snabbare i kroppen än långsamt växande.

Hur vanligt är lymfom?

I Sverige får nästan 2000 personer lymfom varje år och det är den sjätte vanligaste cancerformen. Sjukdomen är något vanligare hos män än hos kvinnor. Även ungdomar och unga vuxna kan få sjukdomen, men den är vanligast hos personer över 60 år.

Källa: Vårdguiden

ARTIKELN HANDLAR OM