Trotsade handikappet - gjorde hockeydebut

Rullstolsburne Mille vaktade kassen

1 av 4 | Foto: Roger Wallenius/ Gefle Dagblad
HOCKEY

Sjuårige Mille Vestmark sitter i rullstol. Under söndagen trotsade han sitt handikapp och debuterade i ishockeyklubben IK Huges pojklag.

– Han kan inspirera andra barn med funktionshinder, säger lagledaren Magnus Malmström till Gefle Dagblad.

Det var under söndagen som IK Huges U8-lag i ishockey mötte Valbo HC. I mål stod Mille Vestmark, född med ryggmärgsbråck och således rullstolsburen.

När kompisarna saknade en målvakt frågade de Mille om han kunde tänka sig att vakta kassen och efter fyra träningar skedde debuten.

– Det var kul att spela, säger han.

Provat på elhockey

Milles pappa Fredrik Hednell säger till GD:

– Han behöver inte känna sig annorlunda och kan för stunden glömma att han sitter i rullstol.

Då Gästrikland inte har något kälkhockeylag har sjuåringen tidigare provat på elhockey, en sport där spelarna sitter i permobilar.
– Laget bestod av spelare i olika åldrar. Mille var yngst, den äldste var 30 år, säger Fredrik Hednell.

”Kan inspirera andra barn”

Sin debut bemästrade sjuåringen genom att ligga på knä på isen, sedan klubben fått tips från Handikappförbundet för hur Mille skulle agera och vilken utrustning han skulle använda. I de två matcherna IK Huge spelade ska Mille ha gjort bra ifrån sig och varit nöjd med sin egen insats.

Lagledaren Magnus Malmström hoppas att Milles debut ska kunna hjälpa andra.

– Han kan inspirera andra barn med funktionshinder och därför är det bra att debuten uppmärksammas. Många barn är i samma situation som Mille. Men de vågar inte ta kontakt med sin hockeyförening. Hoppas att det här kan inspirera andra barn och föräldrar att våga göra det.

ARTIKELN HANDLAR OM