Slutar 21 år gammal – efter hjärnskakningar

Tog SM-guld med LHC – nu slutar 21-åringen efter hjärnskakningar

1 av 2 | Foto: TT
20140319 Linköpings Matildah Andersson skadad och ut på bår i onsdagskvällens Riksseriefinal i ishockey mellan MODO Hockey och Linköping.
HOCKEY

Hon tog nyligen SM-guld med Linköping.

Men nu lägger forwarden Matildah Andersson ner hockeykarriären på grund av upprepade smällar mot huvudet, endast 21 år gammal.

– Jag har fått lite problem med kraftig huvudvärk. Några av smällarna har varit hjärnskakningar, säger hon till hockeysverige.se.

I damhockeyn finns det ett förbud mot tacklingar – men den i herrhockeyn uppmärksammade problematiken med huvudtacklingar finns även här.

Nu väljer 21-åriga Matildah Andersson att sätta hälsan före karriären och sluta med hockeyn.

– Det finns ändå ett liv efter hockeyn och en liten smäll till mot huvudet kan göra att det blir en stor grej, säger hon till hockeysverige.se.

– Det kan leda till att jag inte kan klara mig själv och lite svårare hjärnskador. Jag vill inte riskera det eftersom jag är så pass ung ändå. Nu är det inte säkert att något mer skulle hända, men man vet aldrig, säger hon.

Värsta tacklingen 2014

Andersson, som är fostrad i Vita Hästen, anser själv att den tuffaste tacklingen hon fått är den som uppmärksammades i SM-finalen mot Modo 2014 då hon tacklades ner som icke puckförare – något som domaren missade.

Men även den här säsongen har hon varit drabbad.

– Det har aldrig varit så att jag legat kvar på isen eller behövt åka upp till sjukhuset, men en liten smäll har jag fått. Jag kände direkt att det här inte är bra så jag gick av isen, säger hon.

Hoppas på tränarkarriär

Men idag mår hon bra, trots huvudvärk då och då, och hon hoppas kunna vara kvar inom hockeyn.

– Eventuellt blir det kanske någon form av tränarkarriär. Till att börja med skulle jag vilja vara med och hjälpa vårt juniorlag och eventuellt flicklaget. Jag tror att det är nyttigt att en spelare som har spelat x antal säsonger i högre laget i föreningen går ner och blir hjälptränare. Jag har hört att jag är en förebild för många och har glädjen i mig, säger hon.