”Avhoppet kunde lett till avrättning”

Näslund om stjärnans flykt från Sovjet

1 av 2 | Foto: Foto: AP
I slutet av 90-talet spelade Mogilny i Vancouver med Markus Näslund. Senare blev han Mats Sundins lagkamrat i Toronto.
HOCKEY

I sitt sommarprat blickar Markus Näslund, 42, tillbaka.

Han minns hur stjärnan Alexander Mogilny flydde till NHL – via ett köpcentrum i Sverige.

– Alla ishockeyspelare bakom järnridån på den tiden var även soldater i röda armén. Ett avhopp skulle betraktas som en desertering med avrättning i straffskalan, säger Näslund enligt Radiosporten.

I OS i Lake Placid 1980 förlorade Sovjetunionen mot USA i vad som kom att kallas ”Miracle on Ice”. En chockartad förlust som ledde till en totalrenovering av det sovjetiska laget, och – inte minst – ännu striktare träningsmetoder.

Åren därpå tvingades ”Slava” Fetisov och de andra storstjärnorna leva ifrån sina familjer elva månader om året och träna stenhårt, samtidigt som de övervakades av underrättelsetjänsten KGB.

Flera av spelarna fick sedan erbjudanden från NHL-klubbar, men att lämna Sovjet för spel i ”fiendeland” var att betrakta som en hädelse.

– Att vinna i ishockey för Sovjet var att bevisa att det kommunistiska systemet var det bästa. Sport var krigsföring, idrotten användes som politik, och segrar i rinken gav propagandapoäng, berättar Markus Näslund i sitt sommarprat, skriver Radiosporten.

”Krävdes mod”

Näslund minns hur Alexander Mogilny blev den förste spelaren att bryta sig loss från sitt Sovjet. Ett riskfyllt spel med höga insatser som genomfördes under VM i Sverige. Mogilny tog hjälp av Buffalo Sabres utvecklingsansvarige Don Luce och lyckades fly KGB-agenterna i samband med att de sovjetiska spelarna fått ett par ”fritimmar” i ett svenskt köpcentrum.

– Det var bråttom. Kartan och planen fick ritas och smidas medan man sprang. Det krävdes kreativitet och mod. Det var ju spelaren som skulle straffas om de misslyckades. Alla ishockeyspelare bakom järnridån på den tiden var även soldater i röda armén. Ett avhopp skulle betraktas som en desertering med avrättning i straffskalan, berättar Näslund.

”Bar 89:an för att minnas”

Den 7 maj 1989 landade Alexander Mogilny i New York. Han sökte politisk asyl och blev den förste ryske spelaren i USA. Totalt gjorde Mogilny 17 säsonger i NHL, ett par av dem i Vancouver Canucks tillsammans med Markus Näslund.

– Han hade nummer 89 på ryggen för att alltid minnas året då han tog sig bort och kom fram, säger Näslund i sitt sommarprat.

FAKTA

Alexander Mogilny

Ålder: 46

Position: Forward

Klubbar: CSKA Moskva, Buffalo Sabres, Spartak Moskva, Vancouver canucks, New Jersey devils, Toronto Maple leaves.

Spelade NHL-matcher: 1114.

Gjorda poäng: 1118.