Straffet skärps för huvudtacklingar

"Logiskt och naturligt beslut"

Djurgårdens Daniel Fernholm är en av spelarna som under förra säsongen råkade ut för en huvudtackling. Han är fortfarande inte återställd.
HOCKEY

Svenska ishockeyförbundet kommer att införa längre avstängningar vid allvarliga huvudtacklingar.

– Det här är ett logiskt och naturligt beslut som visar hur allvarligt vi ser på sådan här tacklingar mot huvudet, säger Mikael Lundström, tävlingschef på förbundet.

Antalet tacklingar mot huvudet ökade under förra säsongen och det har nu fått det svenska ishockeyförbundet att agera.

Allvarliga fall av tacklingar mot huvudet kommer att leda till längre avstängningar skriver de nu i ett pressmeddelande.

De meddelar också att en mindre del av straffet än i dag ska räknas om till böter.

"Det kan exempelvis handla om att spelaren hoppar in i tacklingen, har en höjd arm eller armbåge i tacklingsögonblicket, tacklar motståndaren ”blind side” eller har för hög fart in i tacklingssituationen," skriver dem.

"Är ett logiskt och naturligt beslut"

Tacklingar som under förra säsongen gav fem matcher eller mer kommer nu att bestraffas hårdare och tacklingar som gav fyra matcher eller mindre kommer att ligga kvar på samma nivå som tidigare.

– Det här är ett logiskt och naturligt beslut som visar hur allvarligt vi ser på sådan här tacklingar mot huvudet, det är vi fullt eniga om i disciplinnämnden, SHL och HockeyAllsvenskan, säger Mikael Lundström, tävlingschef på förbundet.

Även SHL är nöjda med ändringen.

– Vi välkomnar disciplinnämndens beslut och står helt bakom beslutet om skärpta straff för allvarliga tacklingar mot huvudet, säger Johan Hemlin, sportchef SHL.