VM-hjältens konkurs: ”Har verkligen satsat”

Nära 15 miljoner kronor i skulder

Foto: TT
Fredrik Pettersson.
HOCKEY

Hockeyprofilen och VM-hjälten Fredrik Pettersson, 28, satsade och köpte in sig i ett byggföretag.

Men efter bara drygt ett år har Lugano-stjärnans företag gått i konkurs med närmare 15 miljoner kronor i skulder.

– Det är naturligtvis tråkigt. Vi har verkligen satsat på det här, säger Petterssons kompanjon och företagets vd Jakob Nilsson.

Fredrik Pettersson sköt sig in rakt in i det svenska folkhemmet med sin klassiska straff mot Kanada i kvartsfinalen under hemma-VM 2013.

Numera tillhör Pettersson den schweiziska storklubben Lugano där han har ett lukrativt treårskontrakt som löper två säsonger till.

Vid sidan av isen har den förre Frölundaspelaren haft en del åtaganden.

I början av 2014 satsade Pettersson och partnern Jakob Nilsson eget kapital och gick in som aktieägare i nystartade Exe Bygg. Ett byggföretag som hade nio anställda och förra året omsatte drygt 30 miljoner kronor.

Men det höll inte länge.

För två veckor sedan försattes företaget i konkurs med cirka tio miljoner i skulder, i huvudsak till leverantörer. Dessutom finns skulder till både moderbolaget Exe Holding AB och banken på närmare 4,5 miljoner kronor.

– Moderbolagets fodran är på 3,5 miljoner, sedan handlar det om mellan 7-800 000 kronor till banken, säger advokat Fredrik Emanuel, som har utsetts till konkursförvaltare.

Hur ser det ut på tillgångssidan?

– Jag bedömer att det finns kundfordringar och ett antal andra fordringar som jag ska titta närmare på. Det är ganska stora belopp men initialt är alltid frågan om de har så stort värde. Vidare har inventarier och utrustning vid en konkurs ett ganska litet värde i förhållande till skuldernas storlek. Men det får framtiden utvisa, säger Emanuel.

“Inte tillräckligt med pengar”

Hur kunde det gå så illa?

– Det är tidigt i utredningen och det är farligt att uttala sig åt ena eller andra hållet. Men de verkar inte ha fått in tillräckligt med pengar för att betala sina utgifter. Däremot ser bokföring och hanteringen ut att vara väldigt väl skött. Lite bättre än vad man brukar se som konkursförvaltare.

Sportbladet har varit i kontakt med Fredrik Pettersson, men han hänvisar alla frågor vidare till vd:n och kompanjonen Jakob Nilsson.

– Tyvärr är det så att det gått till konkurs och det är tråkigt att det har gått så. Tyvärr höll inte vår satsning, säger Jakob Nilsson.

Vad ligger bakom konkursen?

– Jag vill inte gå in på orsakerna.

”Har verkligen satsat”

Hur drabbar det dig och Fredrik personligen, handlar det om mycket pengar?

– Det vill jag inte heller gå in på. Men det är tråkigt, naturligtvis. Vi har verkligen satsat på det här.

När Pettersson och Nilsson gick in i företaget deklarerade de att de skulle sponsra den nya damsatsningen på hockey i Göteborg, nybildade Göteborg HC. Dels via Exe Bygg, dels via Fredrik Pettersson som privat gick in och hjälpte till med utrustning från sin sponsor Salming Hockey.

Men enligt klubben ska Exe Byggs konkurs inte påverka verksamheten nämnvärt:

– Det blir inga ekonomiska förändringar för oss. Exe Bygg har hjälpt oss med mycket, med publicitet och annat, men de har inte lagt in så mycket pengar. De pengarna klarar vi oss utan. Däremot har vi via ”Freddan” fått ett jättebra avtal för utrustning, där har vi de stora fördelarna för oss och det kvarstår, säger sportchefen Håkan Svedberg.