HV-hjälten: "Gick på toaletten 128 gånger"

Esa Keskinen lider av kronisk tarmsjukdom

1 av 2 | Foto: BILDBYRÅN
HOCKEY

Han innehar klubbrekordet i HV71 för antal assist och vann SM-guld med klubben 1995.

Efter karriärens slut har vardagen speglats av en kamp mot den kroniska tarmsjukdomen ulcerös kolit.

– På två och en halv dag gick jag på toaletten 128 gånger, säger Esa Keskinen.

Esa Keskinen, 50, spelade totalt 203 matcher och mäktade med 209 poäng i SHL. Centern är även historisk i HV71 som den spelare som stått för flest assist i den svenska klubben. Där vann han även SM-guld 1995. Men efter karriärens slut tog finländarens liv en tragisk vändning. Han drabbades är en kronisk inflammatorisk tarmsjukdom vid namn ulcerös kolit, som leder till besvär som ständiga toalettbesök, blod i avföring och magont.

"Har det resten av livet"

Esa Keskinen fick diagnosen i Åbo, Finland 2007.

– Läkaren förklarade att det kommer krävas medicinsk behandling. Då frågade jag om det skulle ta en vecka eller en månad. Han svarade att jag kommer ha det resten av mitt liv, säger HV71-legendaren till Iltalehti.fi.

Sjukdomen förvärrades och under en period kunde han inte vistas utan tillgång till en toalett. Vid ett tillfälle blev situationen så illa att den finske legendaren tvingades bli inlagd på sjukhus i ett par dagar.

– Under de första två och en halv dagarna gick jag på toaletten 128 gånger.

Halva bröllopet på toaletten

Besvären har hämmat honom i vardagen. Ett stående exempel är när han tänkte tacka nej till inbjudan på gamle Luleå-spelaren Timo Jutilas bröllop.

– Jag sa till honom att jag var i ett dåligt skick och därför inte kunde komma. Men "Juti" sa att han skulle fixa det. Bandet spelade på övervåningen och där fanns det två toaletter. En av toaletterna fick jag. Där spenderade jag halva bröllopet, säger Keskinen vars sociala liv fick lida av sjukdomen.

– Jag gick inte ut längre. Allt där ute var bortom igenkännlighet. Det var riktigt synd.

"Ingen snyfthistoria"

För fem och ett halvt år sedan flyttade den gamle SHL-profilen tillbaka till sin hemstad Ylöjärvi. Och efter en längre medicinsk behandling har Esa Keskinen nu fått kontroll över den kroniska tarmsjukdomen.

Han väljer nu att berätta om sjukdomen och hoppas det kan vara till hjälp för andra drabbade.

– Jag tycker inte om att lämna ut mitt liv på det här sättet, det är ingen snyftberättelse, men jag vill dela med mig av min erfarenhet om det kan vara till hjälp för någon.

Esa Keskinen har ett VM-guld från världsmästerskapet i Sverige 1995, ett OS-silver från Calgary 1988 och ett OS-brons från Lillehammer 1994 på meritlistan.

ARTIKELN HANDLAR OM