Utreder strängare regler för barnen

”Barn ska inte behöva ha ångest”

HOCKEY

Svenska fotbollförbundet har förbjudit seriespel för barn under 13 år.

Just nu utreder Svenska ishockeyförbundet ännu strängare regler.

– Barn ska inte behöva ha ångest över saker för två månader sedan, säger Henrik Haraldsson, utvecklingschef på svenska ishockeyförbundet, till Expressen.

Efter att Svenska fotbollsförbundet nyligen beslutat om att förbjuda serie- och cup-segrare för barn under 13 år jobbar även Svenska Ishockeyförbundet på ett liknande förslag. Inga tabeller eller serier samt förbud mot individuell statistik och utmärkelser före U13 och ingen toppning eller selektering före U14 är förslagen som förbundet just nu utreder.

”Barn får leva med det”

I mitten av januari ska Svenska ishockeyförbundet ha fått in synpunkter från distriktsförbund och föreningar innan beslut tas vid Förbundsstyrelsens möte i maj nästa år.

– I seriespel får barn leva med vad som har hänt för längesen i stället för att vara här och nu i glädjen och aktiviteten. De ska inte behöva ha ångest över saker för två månader sedan, säger Henrik Haraldsson, utvecklingschef på svenska ishockeyförbundet, till Expressen.

”Är den viktigaste punkten”

Haraldsson lyfter framförallt fram punkten att inte ha toppning före U14.

– Det är den viktigaste punkten, tycker jag. Det handlar om inställning, attityd och hur vi behandlar barnen, säger utvecklingschefen.

Just nu är det distriktsförbunden själva som bestämmer i vilken ålder seriespel ska inledas. Situationen var densamma också i fotbollen innan Svenska fotbollförbundet nyligen beslutade om en central bestämmelse. Ett beslut som väckte stor debatt.

– Det finns många olika uppfattningar och därför är det viktigt att vi sätter ner foten. Vi vill bedriva en sund barn- och ungdomsverksamhet, säger Henrik Haraldsson om hockeyns vägval.