Råa överfallet: ”Glad att jag spelar i dag”

Svenskar i fokus i Norge: ”Jävligt likt Bertuzzis överfall”

1 av 2
HOCKEY

Ett rått överfall skakar norsk hockey.

Svenske Anders Thunman Hälldahl sänktes av Kristoffer Karlsson i ett fegt överfall som påminner om Tedd Bertuzzis ökända överfall på Steve Moore 2004.

– Det ser ju inte bra ut och jag är glad att jag överhuvudtaget kan spela i dag, säger ”offret” Anders Thunman Hälldahl.

Foto: Privat
Anders Thunman Hälldahl.

Det var 30 sekunder kvar av mötet i den norska andradivisionen mellan Tönsberg Vikings och Narvik som det råa överfallet inträffade.

Narviks svenske forward Anders Thunman Hälldahl hamnade i het diskussion med en Tönsbergspelare och sekunderna senare sänktes han i en ren hämndaktion av Tönsbergs Kristoffer Karlsson. Thunman Hälldahl blir liggandes på isen innan Karlsson – av bilderna att döma – sätter klubban i nacken på Narvikforwarden.

– Jag åker därifrån och sedan kommer han och sänker mig. Det var bara fegt och det finns de som fått sina karriärer förstörda av sånt där, säger Anders Thunman Hälldahl till Sportbladet.

”Jävligt likt det Bertuzzi gjorde”

Resultatet blev ett matchstraff för Kristoffer Karlsson och ett hett efterspel.

– Jag låg kvar på isen och förstod nog inte allvaret först. Det blev stor uppståndelse och det påverkade mig negativ. Man tänkte mycket på det och hur illa det verkligen kunde ha gått, säger Thunman Hälldahl.

24-åringen klarade sig utan några allvarliga skador, men berättar att han sett klippet i efterhand och för tankarna till det överfall Todd Bertuzzi sänkte Steve Moore med 2004 vilket resulterade i ett års avstängning och stämdes på 160 miljoner kronor.

– Det ser ju inte bra ut och jag är glad att jag överhuvudtaget kan spela i dag. Det är jävligt likt det Bertuzzi gjorde och Moore kan ju inte spela längre. Tränaren sa samma sak på träningen efter: ”Jag är glad att vi kan sitta här och snacka i dag”, säger Thunman Hälldahl.

”Kan inte ens ha kollat på videon”

Kristoffer Karlsson blev anmäld till disciplinnämnden och fick en avstängning – på tre matcher.

– Otroligt fegt av förbundet. De kan inte ens ha kollat på videon. Jag tycker att det borde ha gett minst 7-8 matcher, säger Narvikspelaren.

– Jag känner Kalle (Kristoffer Karlssons smeknamn) personligen, det är en av få svenskar man träffar och hänger med. Han var förstås väldigt ångerfull efteråt.

Anders Thunman Hälldahl är dock noga med att poängtera att han förlåtit vännen och att deras relation inte påverkats.

– Normalt sett kan vi skratta efteråt, men så var det väl inte den här gången. Vi har dock snackat och det är inga hard feelings mellan oss.