Hockeykarriären som vägrar ta slut

Strömberg, 40: ”Att göra poäng driver mig”

1 av 5
HOCKEY

HERLEV. 40 år  – men inga tankar på att sluta spela hockey.

Conny Strömbergs karriär vägrar att ta slut.

– Jag siktar på att vinna en poängliga som 41-åring. Det har nog aldrig skett tidigare, säger hockeyvagabonden.

Herlev i Danmark.

Förorten till Köpenhamn är mest känd för att ha ett sjukhus med en häftig arkitektur och byggnaden är faktiskt hela Danmarks högsta komplex.

Och så har man ett hockeylag i högsta ligan som spelar sina matcher i Örnborgen.

Det är här som Conny Strömberg huserar i dag.

Artisten, hockeyspelaren, författaren, poängmaskinen, rekordmannen, pucktrollaren, trubbelmakaren.

Finns många rubriker runt Conny.

Och det händer alltid grejer runt forwarden.

På isen och vid sidan om.

– Det jag ångrar mest i min karriär, hittills, är att jag valde gå tillbaka till Modo 1999. Hade jag valt Västerås, Brynäs, HV71 eller AIK så hade jag fått en bättre första-säsong i elitserien och mer tid i powerplay. Nu hamnade jag i Per Bäckmans frysbox i Modo och fick inte spela. Kanske hade min karriär tagit en helt annan väg om jag varit smartare i vägvalet.

Då var Conny 24 år.

Nu är han 40 år.

Sambon: ”Läser en timme varje morgon”

Har avverkat totalt 20 klubbar i sex länder och har alltid producerat poäng.

– Det är ju det som jag brinner för. Det är så roligt att göra en fin passning och få se en lagkamrat göra ett mål. Det är tjusningen. Bussresorna är inget som jag kommer sakna, men matcherna och att få göra poäng. Det är det som driver mig.

Han bor i en lägenhet i Herlev tillsammans med sambon Anna Sigvardsson, 27, och har ett korttidskontrakt med bottenlaget i danska metall-ligan. Som vanligt har han gått hem hos lagets fans och klubben hade en grisafton, ja ni läste rätt, för att finansiera en förlängning av kontraktet i november.

– Nu har jag avtal till 22 december. Sedan får vi se vad som händer. Schweiz har jag aldrig spelat i och ligorna där lockar mig. Jag stänger inga dörrar till Sverige, men det känns som jag är bränd. Blivit lite många klubbyten och man är lite stämplad som orosmoment, trots att det är hela fyra år sedan jag var med om en skandal. Den bild som många har av mig är inte sann och jag vet att jag kan leverera på isen fortfarande. Ge mig bara tid i powerplay och tre högerskyttar att leka med så kommer poängen.

Han spelade för Västerås och AIK förra säsongen. Och valde själv att bryta med Västerås efter en schism med tränaren Martin Filander.

– Vi såg olika på hur Västerås skulle spela i powerplay. Jag la ned ett armbågsskydd i golvet i besvikelse och det slutade med att jag blev bänkad. Jag kunde inte vara kvar, tyvärr. Hade jag spelat kvar i Västerås så hade vi gått upp i SHL. Det var spelet i powerplay som svek i kvalspelet och det hade jag löst.

Han är ärlig och öppen.

Ger mycket energi till allt och alla.

Ärlig och är omtänksam.

Har många åsikter.

Conny har en passion för sporten ishockey och ett kontrollbehov för spelarvärvningar och statistik som är imponerande.

– Han sitter nog en timme varje morgon vid datorn och läser hockeytexter. Då får man inte kontakt med honom. På lördagar kollar han på tv-matcher i sex timmar, säger sambon Anna och ger en hint om att det är mycket hockey i Connys liv.

”Har mycket hockey kvar i mig”

– Jag spela ett år till i alla fall. 41 år och då ska jag vinna poängligan i något land har jag tänkt. Sedan får vi se. Jag har börjat att gå tränarutbildningar och kommer nog jobba med hockeyn även efter karriären. Ser mig inte som en huvudtränare, tycker de spelare som blir huvudtränare förändras i sin personlighet. Det blir inte sig själva. Och det vill jag inte göra. Jag vill vara coach för powerplay eller kanske scout. Det skulle passa mig.

Det är den 8 december.

En gråsvart tisdagskväll.

Match i Örnborgen, en viktig sådan.

Herlev mot Ålborg.

5–1 till Connys lag och han gör en poäng, en assist.

– Jag var värdelös. Ge mig ett plus i betyg. Fick inte till det. Men vi vann i alla fall.

Det var Connys 1150:e poäng på seniornivå.

I 20:e klubben.

Inte den sista klubben på Connys cv. Inte det sista kapitlet. Inte den sista poängen.

– Jag håller i ett tag till. Jag har mycket hockey kvar i mig. Skriv att jag gärna vill hjälpa allsvenska lag att ta sig till SHL eller hjälpa Karlskrona, Rögle, Modo eller något annat lag som vill höja statistiken i powerplay.

ARTIKELN HANDLAR OM