”Fantastiskt fint – man blir helt rörd”

NHL-svenskens fina gåva till autistiske Johan, 16

1 av 3 | Foto: PRIVAT
HOCKEY

En lapp i ishallen fick folk att reagera.

Även NHL-proffset Jakob Silfverberg – som skickade en signerad Anaheim Ducks-tröja till autistiske Johan, 16.

– Man blir rörd, säger extrapappan Micke Krantz.

16-årige Johan Krantz har autism.

Det gör att han ofta är lite ryckig och flaxig i sina rörelser. Det kallas ”stimming” och tar sig uttryck när Johan bearbetar sina intryck.

– Han är ofta nere i ishallen i Ljusne där vi bor och tyvärr har det varit många spelare från besökande lag som har pekat på och skrattat åt honom, berättar Micke Krantz, som är extrapappa åt Johan, för Sportbladet.

Johans lillebror Sebastian blev förbannad.

Han mådde dåligt av att se sin storebror bli mobbad och skrev – tillsammans med mamma Ulrika – en lapp som de satte upp i ishallen.

Där berättade de vad Johan lider av för sjukdom och uppmanade andra ungdomar att hälsa på honom och prata med honom i stället för att peka och skratta.

”Man blir rörd”

Lappen fotograferades, lades upp på sociala medier – och fick en enorm spridning. Bara över en natt hade inlägget ”gillats” av över 50 000 personer och setts av över 2 miljoner.

– Sedan fick vi ett meddelande från NHL-proffset Jakob Silfverbergs flickvän. Hon skrev att hon hade läst inlägget och tyckt att det var fint gjort. Hennes bror är också autistisk, och hon bad om att få vår adress så att de kunde skicka över lite souvenirer, säger Micke Krantz.

Ett par dagar senare kom ett paket på posten.

Matchtröjor från Anaheim Duks, signerade av Jakob Silfverberg, till bröderna Johan och Sebastian.

– ”Sebbe” har haft Silfverberg som sin stora idol så han sken direkt upp i ett stort leende. Och Johan blev också superlycklig. Han satte på sig tröjan direkt och har tagit med den till skolan och visat upp den. Det var en fantastiskt fin gest av Silfverberg.

Hur tänker man som förälder då?

– Man blir helt rörd. Jag menar, det är så mycket elände här i världen så det känns fantastiskt uppfriskande med sådana här fina gester. Att någon på andra sidan Atlanten tar sig tid att skicka gåvor.

Inbjuden av Brynäs

Men det är inte bara Jakob Silfverberg som har engagerat sig. Även SHL-laget Brynäs har hört om Johan och nu har Gävle-laget bjudit över honom och familjen till lördagens hemmamatch mot Växjö Lakers.

– Vi har pratat länge om att åka till Gävle och se någon match, men det har aldrig blivit av. Men när Brynäs nu hörde av sig så var det liksom inget att tveka på. Så nu kommer vi att åka ner på lördag och vi ser väldigt mycket fram emot det.

Kommer ni att få gå ner i omklädningsrummet också?

– Ja, Johan och ”Sebbe” kommer få träffa spelarna och gå runt i arenan och kolla lite. Det kommer nog att bli hur häftigt som helst, säger Micke Krantz.

ARTIKELN HANDLAR OM