Kenny: ”Kunde gått åt skogen”

Kenny Jönsson: ”Läkarna såg inte vad som var vad”

Kräktes på hotellrummet Kenny Jönsson ledde Skånes TV-pucklag under finalspelet. Men efter det inledande gruppspelet fördes han till sjukhus.
HOCKEY

Tre månader har gått sedan han kollapsade på ett hotellrum.

Nu har Kenny Jönsson, 41, för första gången talat med media.

– Jag har fattat i efterhand att jag var mer illa däran än jag själv trodde, säger han till HD.

Det var i början av november, mitt under pågående TV-pucken, som Kenny Jönsson kollapsade på ett hotellrum och fick föras akut till sjukhuset i Örnsköldsvik.

– Han har mått dåligt en längre tid. Men det är pressat att vara hockeytränare där barn och föräldrar så gärna vill vinna, sa Kennys fru Anne-Lee Jönsson då.

”Jag krampade”

Nu, nästan tre månader senare, har Kenny Jönsson själv brutit tystnaden och talat ut om mardrömsdygnen för Helsingborgs Dagblad.

Efter att ha spytt, blivit tvingad att stanna på hotellrummet för att tränarkollegorna tyckte att ”han såg för risig ut” bröt det värsta ut på natten mot lördag 31 oktober.

– Jag hyperventilerade, frös, skakade och krampade. Halv fyra på natten ringde min kollega efter en ambulans. Mina värden var riktigt dåliga. Pulsen var uppe i 170 slag i minuten och blodtrycket var 90/50. Jag förstod att kroppen var sjuk, men i själen kände jag mig inte sjuk. Det var nog lika bra att jag inte visste hur illa det var, säger Kenny Jönsson till HD.

”Det såg inte skillnaden”

På sjukhuset konstaterades en blodförgiftning och en infektion i tunntarmen och Jönsson blev flyttad till intensiven där han opererades.

– Det var så inflammerat i magen, de såg inte skillnad på vad som var vad. De plockade ut blindtarmen, men det visade sig sedan att den var frisk. Jag har en vän som fått amputera en hand i samband med blodförgiftning. Det är svårt att amputera bort magen.

Inte förrän nu har det kunnat konstaterats att Kenny Jönsson lidit av Crohns sjukdom – en kronisk inflammation som kan drabba olika delar av magtarmkanalen – och 41-åringen är på bättringsvägen.

– Jag har fattat i efterhand att jag var mer illa däran än jag själv trodde. Det kunde ha gått åt skogen.

FAKTA

Namn: Kenny Jönsson

Ålder: 41

Tidigare klubbar: Rögle BK, Toronto Maple Leafs, New York Islanders

Spelarmeriter:

136 A-landskamper (1994-2009)

Två OS-guld (1994, 2006)

Ett VM-guld (2006)

Två VM-brons (1994, 2009)

686 NHL-matcher (1994-2004)

Guldpucken (2006)