Ericsson stängs av – för andra gången

HOCKEY

Jimmie Ericsson stängs av i två matcher för en huvudtackling på Chad Billins.

Nu rasar Skellefteås kapten mot anmälningssytemet.

– Det är ett skämt att disciplinnämnden ens fått det här på sitt bord, säger han till Sportbladet.

Det var i matchen mellan Skellefteå och Linköping som Ericsson delade gruffade med Chad Billins framför mål. Ericsson satte upp klubban mot Billins som via axlarna träffade hals och huvud.

Tacklingen gav inte någon utvisning under matchen i går, men efter att situationsrummet plockat upp händelsen och skickat ut den till referensgruppen anmäldes incidenten till disciplinnämnden.

”Kan inte accpetera”

I kväll kom beskedet att lagkaptenen stängs av i två matcher. En match för tacklingen och ytterligare en för att han är återfallsförbrytare efter en huvudtackling som renderade i nio matchers avstängningen tidigare under säsongen.

Lika mycket som han accepterade den långa avstängningen i höstas – lika upprörd är han nu.

– Det här är någonting jag inte kan acceptera. Det kan jag inte. Det är en tvåminutare i matchen, inget mer, säger han och riktar skarp kritik mot systemet som mer eller mindre tvingar disciplinnämnden att döma ut en avstängning.

”Händer alla framför mål tio gånger om året”

– Skickas någonting hela vägen till disciplinnämnden så spelar det ingen roll om det bara är värt två minuter, tar klubban mot huvudet så måste nämnden döma ut en avstängning. Även om det är saker som sker varje omgång. Det här är sådant som alla som står framför mål får känna av tio gånger om året, det ska vara två minuter, men inte mer, säger Ericsson.

Bör man skrota situationsrummet?

– Nej, ett fungerade regelsystem med situationsrum eller någon sorts chef med grupp ska finnas. Jag tycker inte det bör vara så svårt. Man ska inte känna att man måste anmäla något på grund av påtryckningar från media eller klubbar, jag tycker anmälan måste vara värd fem minuter eller mer på isen för att man ska skicka iväg den till referensgruppen.

Så ska man koka ner det vill du se hårdare sållning från referensgruppen och situationsrummet?

– Jag kan säga så här, det är ett skämt att disciplinnämnden fått det här på sitt bord.

Ryno och Williams också avstängda

Samtidigt kom beskedet att Färjestads Johan Ryno stängs av i tre matcher varav en omvandlas till böter på 25 000 kronor.

Detta efter en slewfooting i matchen mot en Röglespelare igår.

Även Jeremy Williams i allsvenska Västerås stängs av i tre matcher varav en omvandlas till böter på 10 000 kronor efter en huvudtackling i matchen mot Timrå den 19 januari.

FAKTA

Nämndens motivering:

Förseelsen har skett i en kampsituation och är enligt nämnden av lindrig karaktär. Förseelsen har därför ett i grunden lågt straffvärde. Nämnden beaktar emellertid i skärpande riktning att Jimmie Ericsson i oktober 2015 stängdes av nio matcher för en huvudtackling. Det rör sig alltså nu om återfall"

ARTIKELN HANDLAR OM