Oskarshamn favoriter – duckar inte för trycket

I kväll startar slutspelsserien

Foto: Bildbyrån
Oskarshamns tränare Fredrik Söderström
HOCKEY

Oskarshamn går in i slutspelsserien som favoriter och laget med bäst utgångsläge.

Och tränaren Fredrik Söderström duckar inte för favorittrycket:

– I en sån här serie går det inte att hålla på och larva sig och säga något annat än att man vill vinna den, säger han.

Kvalspelet för en eventuell SHL-plats är en djungel. Sex klubbar, lag tre–åtta i den allsvenskan tabellen, gör nu upp om vem som ska möta förloraren av AIK och Tingsryd om möjligheten att få kvala mot ett SHL-lag.

Oskarshamn slutade trea i allsvenskan och får med sig tre bonuspoäng inför de blott fem omgångar som ska spelas.

– Vi har bäst förutsättningar, det kan vi inte vifta bort. Men utifrån vårt sätt att se det har vi byggt upp en trygghet i att vi spelat bra under en längre tid.

Har blivit favoriter

Det ger oss ett självförtroende som ska var välbehövligt, säger Fredrik Söderström.

Oskarshamn startade allsvenskan med tre raka förluster, men har sedan dess varit ett stabilt topplag. Tillsammans med Leksand målas smålänningarna upp som favorit att vinna slutspelsserien.

– Vi har pratat en del om att vi nämns i förhandssnacket och det tror jag inte ska vara något som besvärar oss. Att vinna är naturligtvis vad vi går för. Samtidigt är det en oerhört skör serie när det bara är fem matcher, säger Söderström.

Speciell match

Oskarshamn inleder slutspelsserien med hemmamöte med just Leksand. En speciell match på flera sätt för Fredrik Söderström. Han är född och uppvuxen i Leksand och har varit juniortränare i klubben. Pappa är legendaren Dan Söderström och stora delar av familjen, och även vänskapskretsen, bor kvar i dalametropolen.

– När pucken väl släpps har jag inga som helst bekymmer att inse vilket lag som behöver vinna matchen, och det är vi. Visst, jag har både familj och vänner där men så ser hela Hockeysverige ut i dag. Alla är buksvågrar i en hockeymässig mening. Det är inget som bekommer mig.

Det skulle inte kännas konstigt att spela bort Leksand från chansen att gå upp i SHL?

– Nej, det kanske leder till att jag inte får komma på några grillkväll i sommar, men då får det vara så. Leksand har gjort en imponerande resa den här säsongen. Men jag tycker inte att jag ska behöva bära ansvaret för om det nu blir så.

”Inte förberedda på SHL-kval”

Debatten kring Tingsryds möjligheter att klara av SHL-spel, sett till publikkapacitet och ekonomi, har debatterats flitigt. I Oskarshamn är möjligheterna om möjligt ännu mindre.

– Jag såg ett uttalande senaste i dag från vår klubbchef att han inte var det minsta förberedd på SHL-spel, och det är en sanning i det. Skulle det overkliga inträffa får vi ta det därifrån, men det är över mitt huvud. Sportsligt har jag ansvaret att vi tar oss någonstans, sedan får de andra herrarna börja snickra om det blir nödvändigt, säger Fredrik Söderström.

FAKTA

Så bra är lagen

Oskarshamn

Plus: Bäst utgångsläge och har en bred trupp och har övertygat under stora delar av säsongen. Dan Bakala känns som en vinnarmålvakt. Mitch Wahl var allsvenskans skyttekung med 27 mål. Ändå är det bredden som imponerar mest i Fredriks Söderströms lag.

Minus: Går in i slutspelsserien med favorittryck. Klarar Oskarshamn att leva upp till förväntningarna?

Leksand

Plus: Vilken resa laget/klubben har gjort sedan i november. Leksand rider på en positiv våg och bärs dessutom fram av ett enormt publikstöd. Flera skickliga backar, inte minst Amnér och Ytterell, ger en extra dimension i det offensiva spelet. Nya tränaren Per-Erik Johnsson har lyft Leksand.

Minus: Forwardssidan känns trots allt lite tunn när det kommer till den verkliga spetsen. Saknar en ledande förstakedja. Relativt oprövade målvakter.

BIK Karlskoga

Plus: Finns väldigt många skickliga forwards, inte minst seriens poängkung Marcus Nilsson. Finns också stor erfarenhet i laget från de senaste årens kvalspel. Karlskoga känn som den stora outsidern. De dagar det stämmer är högstanivån hög.

Minus: Att lagkaptenen Martin Thelander tvingas operera axeln och missar resten av säsongen var inte vad Karlskoga behövde. Både målvakts- och backsidan är stora frågetecken i min bok. Bara tre lag i allsvenskan släppte in fler mål.

Mora

Plus: Lite som med Karlskoga. Moras starkaste lagdel är definitivt forwards. Namn som Patrik Karlkvist och Linus Johansson har i långa perioder varit väldigt bra. Starkt att resa sig efter ekonomisk kris och många skador.

Minus: Pendlat väldigt mycket under säsongen. Håller spelarmaterialet? Special teams har heller inte varit något riktigt vapen. Dessutom är Mora, precis som Timrå och Almtuna, tre poäng efter Oskarshamn redan från start.

Almtuna

Plus: Allsvenskans yngsta medelålder och tränarduon Eriksson/Ragnarsson fortsätter att göra imponerande resultat med små resurser. Norrmannen Michael Haga har fått sitt tora genombrott i vinter. Power play har också varit vasst i allsvenskan.

Minus: Känns ändå numret mindre jämfört med några av de andra motståndarna, som dessutom startar med extrapoäng till godo.

Timrå

Plus: Har allt att vinna, slutpelsserien är något av en bonus. Starkt målvaktspar. Laget har verkligen växt och blivit bättre under hela säsongen, inte minst i februari. 18-årige Jonathan Dahléns utveckling har varit häftig att se.

Minus: Målskyttet. Snittar strax över två mål per match och för få spelare bidrar i den offensiva produktionen. Frågetecken för lagkaptenen Per Hallin på grund av en fotskada.