”Känns nästan som ett fackförbund”

Granskning av TV-pucken, så mycket kostar det för varje spelare

HOCKEY

TV-pucken är hockeyungdomars dröm.

Men det kan bli en ekonomisk mardröm för föräldrarna.

En granskning av Hockeymagasinet visar att en spelares deltagande kan kosta upp till 20 000 kronor. Allra dyrast är det i Värmland.

– Det är helt hutlöst, säger en förälder till sajten.

Svenska ishockeyförbundet jobbar hårt för att få fler ungdomar att spela hockey och att få dem att hålla på längre.

Tidigare i veckan kommunicerade man ut en handlingsplan för att stärka ungdomshockeyn. Förutom det omdebatterade tabellstoppet för spelare under 13 år gjorde man också en del förändringar i den klassiska TV-pucken. Bland annat ska hela turneringen avgöras på samma gång i september månad och lagen ska bara få plockas ut från och med året när spelarna blir U15.

Skiljer 20 000 kronor

Just TV-pucken är en stor dröm för många unga spelare och markerar på många sätt början på elitsatsningen bland unga spelare. Men förutom den tidiga selektionen har turneringen en annan avigsida också: den ekonomiska.

En granskning som Hockeymagasinet.com gjort visar att kostnaden är varierar stort mellan de olika distrikten. Göteborg tar inte ut någon avgift från de aktiva för träningsläger, cupresor och själva TV-pucken medan hockeyföräldrar i Värmland kan få lägga ut så mycket som 15-20 000 kronor sett över två och ett halvt år med förberedelser.

”Nästan som fackförbund”

Distriktet själva vill inte lämna ut kostnaderna men sajten har pratat med tio föräldrar som oberoende av varandra belagt kostnader för de summorna.

– Det känns nästan som ett fackförbund, pengarna går rakt upp men sen vet ingen vart det tar vägen. De behöver ju inte redovisa någonting alls, säger en förälder.

– Man hamnar i en sådan situation där man inte kan säga nej. Jag och andra föräldrar vill ju så klart att våra söner ska vara med. Det är väldigt mycket pengar och ibland förstår man inte riktigt varför det behöver kosta så mycket, säger en annan.

Kritik kommer också från ishockeyförbundets utvecklingschef Henrik Haraldsson.

– Jag tycker det är för dyrt. Det innebär också att vi kan hamna i en situation där en talangfull spelare inte har råd att vara med i TV-pucken. Det är olyckligt att det kostar så mycket och jag tycker att hela vår grundidé är att spelarutbildning och utvecklingen sker i föreningen. Det borde räcka med det, säger Haraldsson som tycker att fokus måste bort från den anrika turneringen:

– TV-pucken behöver avdramatiseras. Det är en fantastisk turnering och propaganda för svensk ungdomshockey men vad gäller vikten av att vara med och vinna behöver den avdramatiseras. Då kommer de här frågorna om förberedelser och att spela ihop ett lag fram, säger Haraldsson.

”Felaktiga uppgifter”

Lars Nilsson är ordförande i Värmlans ishockeyförbund och han håller inte med om bilden av att distriktet ska vara dyrast i Sverige.

– Då har ni nog fått felaktiga uppgifter, för vi är långt därifrån, menar han.

Hockeymagasinet: Det föräldrar säger och kontoutdrag visar, det stämmer alltså inte?
– Jag har inte sagt att något inte stämmer, men jag har inte den uppfattningen som du har, att vi skulle vara dyrast i Sverige, säger han.

Se alla distrikts kostnader nedan!

ARTIKELN HANDLAR OM

TV-pucken