Blåsta på miljoner

Färjestad och Linköping drabbas när penningstinna CHL tar timeout

HOCKEY

Champions Hockey League tar en ettårig timeout på grund av finanskrisen.

Konsekvensen: Kvalificerade Färjestad och Linköping går miste om mångmiljonbelopp.

– Det är förjävligt. Rena Kalle Anka-beteendet, dundrar Färjestads sportchef Thomas Rundqvist.

Thomas Rundqvist.

Det blir som sportbladet.se avslöjade tidigare i dag – Champions Hockey League tar en timeout nästa säsong.

Beskedet kom inte som en bomb för de inblandade, men ändå som en överraskning.

– Vi förstod vid mötet under hockey-VM att det blåste de här vindarna. Men då lät det ändå positivt att de skulle sy ihop med det med nya investerare, säger Thomas Rundqvist.

Finanskrisen orsaken

Segraren förra året – ZSC Lions från Schweiz – kammade hem nära 20 miljoner kronor och den totala prissumman var över 100 miljoner kronor. Från början var tanken att turneringen till nästa säsong skulle expandera till 22 lag.

Men på måndagskvällen konfirmerades sportbladet.se:s uppgifter att turneringen tar ett viloår på grund av ekonomisk kris.

– Då de ursprungliga investerarna oväntat drog sig ur från det treåriga avtalet, en konsekvens av den världsomspännande finanskrisen, anser vi att det är bättre att ta den nödvändiga tid som behövs för att säkerställa kvaliteten när turneringen fortsätter 2010-11, säger IIHF:s president René Fasel i ett pressmeddelande.

”Tror inte alls på det”

IIHF hoppas då att även NHL ska vara en del av turneringen.

Men Thomas Rundqvist är skeptisk till en omstart.

– De pratar om att ta upp det nästa år, men jag tror inte på det. Det är ju rena Kalle Anka-beteendet i så fall. Man kan inte bränna sitt förtroendekapital och sedan tro att det bara är att återuppta det igen om ett år. Och om NHL nu är intresserat kan de väl gå in redan i år. Nä, jag tror inte alls på det.

För SM-guldvinnarna Färjestad och det andra kvalificerade laget Linköping är det en tung smäll – både ekonomiskt och sportsligt.

– Bara att kvalificera sig innebar tre miljoner kronor, en summa de senare minskade till omkring 2,5. Och varje vinst skulle ge 50 000 euro (drygt en halv miljon kronor), säger Rundqvist.

”Jäkligt besvikna”

– Vi var inställda på CHL, var glada över kvalificeringen och har satsat och byggt upp för vårt deltagande i turneringen. Det är lätt att ta till starka ord, men jag nöjer mig med att säga att det är väldigt olyckligt. Det är ingen rolig situation att hamna i så här sent. Vi hade gärna spelat även om det hade blivit åtstramningar.

Finns det något ni kan göra?

– Det är nog bara att bita i det sura äpplet. Vi får se om det går att agera mot IIHF på något sätt, för de gick ju ut med vissa garantier. Men finns det inga pengar är det kanske inte mycket att göra. Men vi har sagt att vi tycker att det är dåligt och att vi är jäkligt besvikna.

FAKTA

CHAMPIONS HOCKEY LEAGUE

CHL – turneringen för de bästa hockeylagen i Europa (tolv lag från Europas sju högst rankade ligor) – debuterade den gångna säsongen.

För Sveriges del deltog HV71 och Linköping, men inget av lagen lyckades ta sig vidare från gruppspelet. Schweiziska ZSC Lions tog hem turneringen efter finalseger mot ryska Metallurg Magnitogorsk.

Prispengarna i fjol:

3,3 miljoner kronor (300 000 euro) för att kvalificera sig.

550 000 kronor (50 000 euro) för varje vinst i gruppspelet

2,2 miljoner kronor (200 000 euro) för att ta sig till semifinal.

11,1 miljoner kronor (1 000 000 euro) för turneringsseger.

5,5 miljoner kronor (500 000 euro) för att ta sig till final.