”Det här är verkligen världens grej”

Carl Hagelin i historisk match

HOCKEY

Världsrekordet för en hockeymatch kommer slås med över 30 000 åskådare.

Och uppståndelsen inför collegemötet är enorm.

– Det här är verkligen världens grej, säger svenske lagkaptenen Carl Hagelin, 22.

Det har varit ett enormt medietryck på collegespelarna i Michigan den här veckan. Efter varje träning har det varit dussintals med intervjuer, och allt handlar bara om en och samma sak. Utomhusmatchen "The big chill at the big house" mot rivalerna Michigan State University. Matchen spelar på Michigan Stadium, till vardags hemmaplan för Michigans football-lag. Arenan är USA:s största, och världens tredje största och tar in 109 000 åskådare. Och alla biljetter till världsrekordmatchen har varit slutsålda sedan i maj.

– Det är mycket uppståndelse, helt klart, säger Michigans lagkapten Carl Hagelin.

22-årige Hagelin är "senior", alltså inne på sitt fjärde år, och är Michigans första europeiska lagkapten någonsin. Och han väldigt glad över möjligheten att få vara med om den historiska matchen.

– Jag är extremt exalterad, och lyckosam över att jag får äran att vara lagkapten. Att få spela inför 110 000 högljudda fans, då kommer rysningarna att komma, säger vänsteryttern med ett skratt.

Hagelin pluggar sports business, och kombinerar studierna med hockeyspelandet i collegelaget. I fjol hade han en riktigt fin säsong, med 50 poäng (19+31) på 45 matcher. I år har han svarat för 16 pinnar på 18 matcher, och hans "Wolverines" ligger på en tredje plats i tabellen. Motståndarna ligger näst sist, men Carl på en tuff match.

– Det blir alltid jämna matcher mellan oss. Men oavsett vad som händer så ska jag vara mig själv, och ta vara på möjligheten. Och förhoppningsvis är det inget som stoppar från att spela bra, säger han.

FAKTA

Fem högsta publiksiffrorna på en hockeymatch

1. 11 december 2010 Michigan-Michigan State University, Ann Arbor, USA. 109 901 åskådare

2. 7 maj 2010 Tyskland-USA, Gelsenkirchen, Tyskland. 77 803 åsk.

3. 6 oktober 2001 Michigan State University-Michigan, East Lansing, USA. 74 554 åsk.

4. 1 januari 2008 Buffalo Sabres-Pittsburgh Penguins, Orchard Park, USA. 71 217 åsk

5. 22 november 2003 Edmonton Oilers-Montreal Canadiens, Edmonton, Kanada. 57 167 åsk.

ARTIKELN HANDLAR OM