”Riktigt fint och otroligt skönt”

Chicago avgjorde game 7 i förlängning

HOCKEY

CHICAGO. Niklas Hjalmarsson satte den avgörande pucken i Game 7-rysaren mellan Chicago och Detroit med en en fruktansvärd slägga till slagskott.

Men domaren dömde mycket underligt bort målet – och smålänningen kunde fira avancemanget till konferensfinalen först när kollegan Brent Seabrook prickade in 2-1 på övertid.

– Jag var verkligen inte glad just då, men nu spelar det ingen roll. Vi vann, det är det enda som betyder något, säger ”Hammer” till Sportbladet efter avgörandet.

Chicago Blackhawks vann alltså den sjunde, avgörande matchen mot Detroit Red Wings hemma i United Center i natt – och är klara för konferensfinal mot regerande mästarna Los Angeles Kings.

Men vägen dit blev något krokigare.

Ställningen i slutet av tredje perioden var 1–1, sedan först Patrick Sharp givit Chicago ledningen i andra perioden och Henrik Zetterberg, förnämligt framspelad av Gustav Nyquist i början av tredje.

Då, när bara en minut och 50 sekunder återstod, fick småländske Chicago-backen Niklas Hjalmarsson pucken precis innanför offensiv blå, tog några resoluta skär genom zonen och dammade in 2-1 med ett sjudundrande slagskott.

För ögonblick såg det ut som att han förverkligat en barndomsdröm och blivit hela Chicagos hjälte.

”Inte glad just då”

Men sedan visade sig att domaren Stephen Walkom i momentet innan blåst av för en underlig typ av situation som tidigare under matchen inte hade renderat några påpekanden från funktionärerna och visade ut två spelare från vardera laget.

Så målet dömdes, till hemmalagets och publikens våldsamma vrede, bort.

– Ja, jag verkligen inte just glad just då. Jag hade ju fått på värsta Teemu-grejen...men jag vet inte, jag hade nog skrikit lite för mycket på domarna i början så de ville inte att jag skulle få göra det avgörande målet, säger Niklas när vi träffar honom i ett segerrusigt omklädningsrum efteråt.

Han fortsätter:

– Det hade varit otroligt surt om vi förlorat efter det där. Men nu spelar det ingen roll, jag tänker inte på det längre. Vi vann ju ändå och det är allts om betyder något.

”Inte den bästa matchen”

Ja, blott tre och en halv minut in i övertidperioden fick backkollegan Brent Seabrook pucken i nästan samma slags läge och sprätte in sudden death-pucken.

– Riktigt fint gjort och otroligt skönt förstås. Den här matchen var kanske inte den bästa, den hade inte riktigt energin utan blev istället lite låst. Men sammantaget tycker jag det är väldigt starkt av oss att komma tillbaka från underläget och vända hela serien, säger ”Hammer”.

”Det här suger...”

Lika glatt som det är inne hos Hjalmarsson och hans lagkamrater, lika sorgset är det förstås vägg i vägg hos förlorarna.

– Ja, det här suger. Man känner bara tomhet. Det blir så definitivt när det slutar så här...man är bara ett mål från att få fortsätta slåss och får istället åka hem, säger Niklas Kronwall.

– Samtidigt...det är svårt att glädja sig åt just nu, men när man om några dagar får sätta sig ner och analysera det här kan man nog konstatera att vi gjort det här bra. Vi har hittat en ny identitet, flera av våra unga killar har tagit enorma kliv framåt och vi har visat att vi är att räkna med även i fortsättningen.

För Chicago väntar nu alltså konferensfinal mot regerande mästarna Los Angeles Kings.

– De verkar ha kommit igång ordentligt nu, det lär inte bli lätt. Vi börjar hemma och det gäller att få en bra start. Det ska bli riktigt roligt, säger Niklas Hjalmarsson.

FAKTA

Chicago–Detroit 2–1 e förl (0–0, 1–0, 0–1, 1–0)

kvartsfinal 7 i bäst av 7

Chicago: Patrick Sharp, Brent Seabrook. Målvakt: Corey Crawford 96,3 procent. Detroit: Henrik Zetterberg (4) (Gustav Nyquist). Målvakt: Jimmy Howard 94,3 procent.

Publik: 22 103.

Chicago vidare med 4–3 i matcher.

ARTIKELN HANDLAR OM