Osannolika resan: ’Som en Disneyfilm’

Foto: TT/ The Hockey Movement (Youtube)
David Levin
HOCKEY

Han tjatade till sig en resa till Kanada.

Första gången var David Levin som Bambi på hal is – tre år senare var han nummer ett.

– När pappa köpte min flygbiljett så trodde jag att mamma skulle döda honom. Hon var så orolig, säger Levin till Sportsnet.

De flesta hockeyspelare börjar åka skridskor i tidig ålder. Wayne Gretzky var bara två år och tio månader - Peter Forsberg var också en liten knodd när han tog på sig grillorna för första gången.

Om man inte startar innan tio års ålder brukar det knappast sluta med en elitkarriär. Men det finns undantag. David Levin, 16, är definitivt ett sådant.

Han började åka skridskor för tre år sedan.

”Visste inte hur jag skulle stanna”

– Vid det tillfället så kunde jag åka framåt, men jag visste inte hur jag skulle stanna, berättar Levin för Sportsnet.

Första gången han tog på sig hockeyutrustning var på skolan The Hill Academy och då var han som Bambi på hal is - ramlade runt överallt.

Men det förändrades efter en stund.

– Helt plötsligt började han göra saker på isen, leka med pucken, passa runt pucken överallt. Vi blev chockade och började alla fråga oss: ”Vad är det här? Var har han spelat tidigare?”, säger Mitch Marner, en av Kanadas största stjärnor i kommande JVM.

– Det där är bara något som händer i Disney-filmer, det är något du bara säger - men det händer inte, säger Lindsay Hofford, som var på isen den dagen och tränade Levin och Marner.

Tre år senare blev Levin förstavalet i den stora kanadensiska juniorligan OHL:s draft - plockad av Sudbury Wolves.

Det är ingen garanti för att du ska bli NHL-stjärna, men det har gått bra för bland andra John Tavares (New York Islanders) och Steven Stamkos (Tampa Bay Lightning). Jättetalangen Connor McDavid, som har gjort ett positivt intryck i NHL, berättade för sin pappa vid tio års ålder att han ville gå som etta i OHL:s draft. Den önskan gick i uppfyllelse.

”Israel är inget hockeyland”

Levin å andra sidan kände varken till OHL eller draften när han var tio år.

– Israel är inget hockeyland, säger Levin.

Davids pappa Pavel spelade fotboll på elitnivå. Han startade karriären i Lettland innan han skrev på för Maccabi Tel Aviv 1990. Inte långt senare åkte han på en skada som förstörde karriären, men valde att stanna i Israel på grund av kärleken.

Sedan startade Pavel en klubb med Israels mest populära sporter och den största talangen han fick fram var hans egen son David.

– Jag spelade fotboll och gillade även tennis och basket, men när jag var tio år sa pappa till mig att fokusera på en sport, säger 16-åringen.

Sedan blev nog hans pappa en aning besviken när David valde bort de mer penningstinna sporterna för inline-hockey. Men efter ett tag ändrade han sig.

Vid tio års ålder såg David sin första NHL-match, och det blev vändningen.

– Då visste jag vad jag ville göra. Jag frågade min pappa när jag kunde åka till Kanada och leva där med min faster och farbror och spela hockey.

Men pappa Pavel sa att han fick vänta, och mamma Lena hoppades att det bara var en fas i sonens liv och att han sedan skulle ändra sig. Båda fick ge vika till slut.

”Trodde mamma skulle döda honom”

David fortsatte att göra succé i inline-hockey och ju bättre det gick desto mer säker blev han på att han ville bli hockeyspelare.

– När pappa köpte min flygbiljett så trodde jag att mamma skulle döda honom. Hon var inte alls glad. Hon var väldigt orolig. Jag pratade inte ett enda ord engelska, bara ryska i hemmet och hebreiska i skolan. Men jag visste att jag skulle lära mig språket snabbt. Jag var mer orolig för språket än hockeyn, säger David.

Familjen ordnade så att David kunde gå på The Hill Academy, en skola med en årsavgift på 320 000 kronor. Efter att ha stått på ett par skridskor några enstaka gånger började han träna på is minst en timme per dag.

– Några gånger fick jag sätta upp händerna och skydda mig ifrån att åka rakt in i sargen. Jag hade tur som aldrig blev skadad, säger Levin.

Tränaren Lindsay Hofford:

– Han slog passningar som inga andra barn såg. Han slog passningar till öppna ytor där hans lagkamrater mötte upp perfekt. Han visste precis var varenda spelare på isen befann sig. Vissa kanske inte tycker det är så imponerande, men det är det verkligen. Det är svårt att utveckla den kunskapen, säger han.

Kan hamna i armén

Hofford, som har varit coach i NHL i flera år, tycker att Levin har större potential än andra spelare i hans ålder.

– Det är bra att han har fått gå igenom allt det här, men samtidigt är det en stor omställning kulturellt. Om han ska spela på en högre nivå måste han bli större, starkare, säger Hofford.

Levin drömmer om att spela i det kanadensiska hockeylandslaget.

–  Det skulle vara en dröm att bära den röda tröjan. Men för att få spela med de kanadensiska juniorerna måste jag ge upp mitt israeliska medborgarskap. Om jag inte göra det så måste jag in i armén och spendera tre år där. Om jag gör det så är hockeykarriären över för mig. Och om jag inte spelar för Kanada så kan jag åka tillbaka till Israel. Det här är ett svårt val. Den här sommaren är en av mina sista chanser att träffa mina vänner i Netanya, säger 16-åringen.

Källa: Sportsnet.