Haseks hårda dom: Dagens stil är tråkig

Exklusivt möte med legendaren

HOCKEY

PARDUBICE. Med en egen stil blev han ”The Dominator” med hela hockeyvärlden.

Nu menar målvaktslegendaren Dominik Hasek, 50, att dagens målvakter måste bli roligare.

– Stilen i dag är tråkig, säger han i en exklusiv intervju med Sportbladets Hockeystudion.

Sportbladets Christoffer Bodin träffade hockeylegendaren Dominik Hasek.

16 säsonger i NHL, två Stanley Cup-titlar, ett OS-guld och sex titlar som NHL:s bästa målvakt gör Dominik Hasek till en av de största hockeymålvakterna i historien. Med sin karakteristiska spelstil, konservativa gallerhjälm och framgångar blev han ”The Dominator” med hela hockeyvärlden. Ett smeknamn han gillar - men inte använder.

– Jag gillar ”The dominator”, det är ett smeknamn alla känner till i hela världen. Men jag har aldrig kallat mig det, inte ens när folk ber mig skriva autografer som ”The Dominator” gör jag det. Jag säger ”nej, jag är Dominik Hasek”.

”Mer spänning”

Han vill blygsamt nog inte heller rangordna sig själv i målvaktshistorien, däremot tycker han att dagens målvakter skulle behöva lite av hans oortodoxa stil.

– Stilar förändras, men stilen i dag är tråkig. Sättet som målvakterna i dag bara rör sig i sidled är tråkig. Jag hoppas på fler målvakter som rör sig mer upp och ner och hoppar. Jag vill se mer spänning i målet, säger han.

FAKTA

HÄR ÄR BÄSTA SVENSKARNA HASEK HAR MÖTT

Målvakt: Henrik Lundqvist

”Jag har gillat honom sedan dag ett i NHL. En härlig målvakt.”

Backpar: Niklas Lidström och Börje Salming

”Nick är överlägsen nummer ett. Sen måste jag välja Salming som jag spelade mot i VM 1989. Han var gammal då men väldigt bra”

Forwards: Peter Forsberg, Mats Sundin och Håkan Loob

”Man måste ju välja Forsberg och Sundin, men sen tar jag Håkan Loob. Hans karriär i NHL inleddes samtidigt som min och var en av de första som gjorde mål på mig.”

ARTIKELN HANDLAR OM