Iskalla ute i Europa – kan hamna i Sverige

Men förra stjärntrion inte aktuell för SHL-klubben: ”Vi har ingen kontakt med dem”

HOCKEY

Skellefteås förra stjärntrio hänger löst.

Men klubben har inga planer på att förstärka laget med varken Patrik Zackrisson, Daniel Sondell eller Mattias Ritola.

– Vi har ingen kontakt med dem, säger sportchefen Mikael Lindgren.

Många trodde att storhetstiden var över.

Skellefteå fick en mardrömsstart på SHL-säsongen och hade inte bara skadeproblem, utan radade upp fyra raka förluster innan laget kunde lätta på trycket utifrån med två segrar mot Karlskrona och mot Leksand i går.

Samtidigt som SHL-giganten har svikit på isen har tre av klubbens tidigare stjärnor haft en tung start på sina säsonger i Schweiz.

Bland flera utlandssvenskar som haft en tung inledning har Lugano-duon Daniel Sondell och Patrik Zackrisson, enligt schweiziska uppgifter, placerats på transfermarknaden.

Daniel Sondell.

”Inget som kommer ske”

Den sistnämnde vann Skellefteås interna poängliga förra säsongen.

Men Västerbotten-klubben har inga planer på att värva hem honom.

– Vi har koll på spelarna, framför allt de som spelat i Skellefteå tidigare. Men truppen vi startade med anser vi är bra nog för att fajtas om SM-guldet med, säger sportchefen Mikael Lindgren och berättar att han inte haft kontakt med exempelvis Zackrisson.

– Nej, absolut inte, det är inget som kommer att ske.

Hur resonerar du om ni blir erbjuden honom?

– Vad som händer i framtiden kan vi bara spekulera i. Vi blev erbjudna Ortio (Joni, målvakten) och valde att sajna honom, men just nu är det inte aktuellt att ta in någon ny spelare.

Vill själv tillbaka

Även Mattias Ritola, också i Skellefteå i fjol, har haft en tung start på sin säsong i Schweiz och har kopplats ihop med Leksand.

– Jag såg också något om det, men vi har inte haft kontakt med honom heller. Som sagt, vi har koll på alla utländska spelare, de som sagt att de vill hem och som det går dåligt för, men det är inte aktuellt med någon värvning just nu.

En som däremot uttryckt en önskan om att återvända till Skellefteå är Kirill Kabanov, som gjorde 29 poäng på 43 matcher i klubben för två säsonger sedan.

– Jag hade en fantastiskt bra tid där, ett jättebra land och ett härlig lag med trevliga spelare. Så absolut, skulle den chansen dyka upp så skulle jag ta den, säger ryssen till Norran.

FAKTA

DE ISKALLA UTLANDSPROFFSEN

Patrik Zackrisson, 29, f, Lugano, Schweiz

”Zacke” var Skellefteås bäste poänggörare förra säsongen (48 poäng på 55 matcher) och skrev ett tvåårskontrakt med den schweiziska klubben. Men han hade önskat sig en bättre start på säsongen. Bara ett mål på de elva inledande matcherna har gjort att han petats och ryktats på väg bort. Enligt schweizisk media ska han ha placerats på transferlistan eftersom Lugano har sex utländska spelare och bara fyra får finnas med i matchtrupperna.

John Norman, f, Torpedo Nizhny Novgorod, KHL

Efter två raka säsonger med 13 poäng fick 25-åringen plötsligt fart på produktionen förra säsongen och svarade för 17 mål och 25 målgivande passningar. Norman fortsatte att ösa in poäng i slutspelet och det ledde till ett lukrativt KHL-kontrakt. Men han har fått en trög start i Torpedo Nizhny Novgorod. Bara fyra poäng på 16 matcher är Normans facit och han har varit petad i delar av säsongsstarten. 

Patrik Hersley, 30, b, St. Petersburg, KHL

I sin tredje KHL-säsong fick skarpskytten en mardrömsstart i Lokomotiv Jaroslavl. Bara en poäng på de sju inledande matcherna, och begränsat med speltid, gjorde att Hersley fick sparken från klubben. Han uteslöt dock en SHL-comeback och har i stället skrivit på för St. Petersburg.

Mattias Ritola, 29, f, Fribourg-Gottéron, Schweiz

Efter sin knäskada var han en av SHL:s hetaste spelare, men valde efter förra säsongen att bryta avtalet med Skellefteå för att satsa vidare i Schweiz. Där har teknikern varit iskall och bara gjort ett ynka mål på de 14 första matcherna. Har efter den klena starten i Schweiz ryktats återvända till SHL och Leksand.

Daniel Sondell, 32, b, Lugano, Schweiz

Haft två kanonsäsonger med totalt 74 poäng sedan han lämnade Örebro för spel i Schweiz 2014. Men den här säsongen har liknat en mardröm för den 32-årige backen. Han har förvisso snittat en poäng per match, men då har han bara spelat fyra matcher och nu placerats på transferlistan enligt schweizisk media. En återkomst till Sverige?

Mikael Johansson, 31, f, klubblös

”Magic-Mike” lämnade Färjestad i våras efter 40 poäng på 51 matcher i SHL. Men bara tolv omgångar in på säsongen i nya klubben, Lada Togliatti i KHL, fick 31-åringen sparken. Han är just nu klubblös och ryktas vara på väg till den schweiziska ligan. 

Per Ledin, 38, Lausanne, Schweiz

Klubben har fått en kanonstart på ligan, men för 38-åringen – som spelade sig till ett kontrakt via en tryout – har inledningen inte varit lika munter. Med fem importer i truppen, där bara fyra får spela enligt regelverket, har Ledin blivit offer för konkurrensen och bara gjort tre matcher.

…och här är lediga SHL-profiler:

Mathias Porseland, b

Fick inget nytt kontrakt med Brynäs i våras.

Anton Axelsson, f

Över 500 matcher i SHL för Timrå och Frölunda, där han kanske lite överraskande inte fick något nytt kontrakt i våras. Bara 30 år, den defensive forwarden bör ha några säsonger till på toppnivå i kroppen.

Chris Campoli, b

Robin Persson, b

Dennis Persson, b

Jordan Smotherman, f

T.J. Galiardi, f