Helsvensk CHL-final efter Frölundavinst

HOCKEY

Det blev en dramatisk avslutning mot Kärpät

Men Frölunda är klart för CHL-final – borta mot Luleå.

– Riktigt starkt av oss att kunna resa oss. Nu kommer det handla om vem som är beredd att betala priset, säger backen Christoffer Persson.

Frölunda hade skapat sig ett utmärkt läge inför den andra och avgörande CHL-semifinalen mot finska Kärpät: 4-2 hemma i Frölundaborg och två mål att gå på mot det regerande finska mästarlaget.

Den första perioden bjöd på ett högt tempo och många chanser. Redan fyra minuter in i matchen lyckades Joonas Donskoi sätta ledningsmålet till Kärpät, något som Frölunda svarade på tre minuter senare genom Mattias Janmark.

Efter att förra matchen blivit en riktig maratonmatch efter ett långt avbrott på grund av isproblem kändes det nästan som en halvmara innan Kärpät fick till ett ledningsmål.

Avgjorde med volleymål

Men under en mardrömsminut i mitten av den tredje perioden kom de i par, Göteborgslaget tappade 1-1 till 1-3 – och matchen gick tillförlängning.

Trots att Kärpät tagit över initiativet i matchen lyckades Frölunda avgöra i spel fyra mot tre genom ett volleymål av Erik Gustafsson.

– Vi var tillbakapressade stora delar av matchen och de spelade riktigt bra, men vi försvarade oss riktigt jävla bra. Detta känns fantastiskt skönt, säger Christoffer Persson.

– Vi bestämde oss tidigt för att satsa på CHL och gå till final. Det skulle känts väldigt surt att åka ut i semi, säger han.

"Flera gubbar som kan svara upp"

Luleås Emil Sylvegård hälsade under kvällen att laget kommer att spela lika tufft som mot Skellefteå i den helsvenska titelmatchen.

Det får de gärna göra, menar Persson.

– Jättegärna. Om de vill spela tufft så har vi flera gubbar som kan svara upp till det. Jag hoppas verkligen att det blir en match med mycket känslor och folk. Det vore grymt kul att vinna där uppe, säger han.

CHL-finalen spelas den 3 februari i Luleå.

FAKTA

Kärpät–Frölunda 3–2 (1–1, 0–0, 2–0, 0–1)

Första perioden: 1–0 (4.07) Joonas Donskoi (Esa Pirnes, Adam Masuhr) spel fem mot fyra, 1–1 (7.26) Mattias Janmark (Erik Gustafsson, Joel Lundqvist) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 2–1 (8.37) Esa Pirnes (Adam Masuhr, Joonas Komulainen) spel fem mot fyra, 3–1 (9.09) Julius Junttila (Joonas Kemppainen).

Fjärde perioden: 3–2 (5.06) Erik Gustafsson (Mathis Olimb, Elias Fälth) spel fyra mot tre.

Frölunda vidare med sammanlagt 6–5

ARTIKELN HANDLAR OM