Luleås mål: En historisk trippel

De har bestigit tre berg i sommar – ska resultera i tre titlar i vinter: ’Det är givet att vinna allt för oss’

1 av 2
Luleå genomförde tidigare i sommar en fjällvandring runt Björkliden.
HOCKEY

Tre bergstoppar har ­bestigits – tre tydliga mål: att vinna CHL, SHL och Le Mat-pokalen

Nu – när Champions Hockey League startar – ska Luleå ta första steget mot en historisk trippel.

– Jag vet inte hur andra klubbar tänker men för oss är det givet att ha en uttalad målsättning: att vinna allt vi ställer upp i, säger sportchef Lars B­ergström.

GUIDE: Det väntar svensklagen i CHL

Champions Hockey League (CHL) i sitt nuvarande upplägg startade för ett år s­edan. Luleå blev h­istoriskt som de första mästarna. Andra säsongen av turneringen inleds i kväll, men de r­egerande mästarna spelar sin första match på lördag, mot finska Lukko Rauma.

– Som regerande mästare finns det ingen anledning att inte försöka vinna igen, även om vi vet att det blir tufft, säger Bergström.

Med hjälp av en ­rejält utökad spelarbudget har Luleå satsat hårt inför säsongen och målsättningen är tuffast tänkbara. Klubben ska vinna SHL, CHL samt SM-slutspelet och få lyfta Le Mat-pokalen.

”Tog 1 100 höjdmeter”

För att sätta bilder på målsättningen och svetsa samman gruppen genomförde laget i somras en fjällvandring i terrängen runt Björkliden där tre toppbestigningar var målet. En repris från säsongen 1995/96 då sportchef Bergström var tränare och Luleå vann sitt hittills enda SM-guld.

– Ja, vi vandrade faktiskt i samma område som vi gjorde då. En dag vandrade vi från tidig morgon, nästan två och en halv mil och 1 100 höjdmeter. Lite symboliskt gick vi upp på tre toppar, en för varje titel vi ska vinna, och hade med oss vår fana som vi placerade på varje topp.

”Stor potential”

Ni har satt en tuff målsättning med att vinna ­alla de tre stora titlarna.

– Jo, men håller man på i vår verksamhet vill man ju vinna varje tekning på varje träning. När man ställer upp på elitishockeyns innebörd handlar det om att tävla och att vinna. Jag vet inte hur andra klubbar tänker men för oss är det givet att ha en uttalad målsättning att vi ska vinna allt vi ställer upp i.

Hur viktig är CHL för er?

– Väldigt viktigt. Att lyckas med klubbhockeyn i Europa är en jätteutmaning för ishockeyn och vi ser en enorm potential där. Jag är övertygad om att det här är en viktig del för ishockeyns framtid, säger Bergström.

GUIDE: Det väntar svensklagen i CHL