Ros: Luleå är så värd Europa-framgången

Men prispengarna måste bli högre i turneringen

HOCKEY

LULEÅ. Fördel Luleå i CHL.

Och klubben är så värd Europa-framgången.

Man tar CHL på allvar och vill vinna – inte alla i Sverige gör det.

Tomas Ros.

Det snackas om Champions Hockey League vid varje omgång.

Ligan bespottas vid nästan varje match som spelas i Sverige för att publiksiffrorna inte är lika höga som i SHL.

Lägg ned den.

Bort med den.

Jag fattar inte det där.

CHL är ett spännande projekt där hockeyprodukten i Europa förstärks och i mina ögon är det bättre med en CHL-match mellan Luleå och Frölunda en tisdagskväll än ingen match.

Jag kan se en skön hockeymatch på SVT istället för Go'kväll.

CHL har nio år på sig, sju år kvar på kontraktet med Infront, på att bygga något med en fast grund och jag anser att ligan behövs. Sverige hjälper länder som Norge, Tyskland och exempelvis Storbritannien med att erbjuda en spännande hockeyprodukt.

Precis som det är viktigt för Real Madrid att åka en kall november-dag till Malmö och spela skjortan av ett B-land i fotboll.

Luleå mot Frölunda på tisdagskvällen var en helt ok hockeymatch. Den var lika underhållande som en SHL-match.

Fått ett uppsving

Luleå har lyft sitt spel senaste två veckorna. De spelar kompakt igen och smäller på när tillfälle ges. Frölunda är alltid fyndigt att kolla på. Många tekniska spelare och så då Joel Lundqvist  - som gjorde mål, och assist, som vanligt. Det går verkligen att lära gamla hundar att sitta och den uppdateringen i hockeykompetens som Joel laddat ned är enastående. En av säsongens flippar alla kategorier. Jag som var inne på att Frölunda kanske skulle bryta med Joel i våras. Tala om att ha dunderfel.

Luleå vann till slut matchen, 3-2.

Rättvist.

Och bra för CHL eftersom Luleå har fokus på turneringen.

Högre pengar att tävla om

Det som krävs för att CHL ska nästa steg är att prispengarna måste bli högre.

I dag är den totalt 14 miljoner kronor och den siffran måste upp till det tiodubbla för att turneringen ska ge avtryck. Sedan måste man tjata till sig bättre speldagar av IIHF och de nationella ligorna. Går inte att lira på tisdagar i december, exempelvis. Sedan måste de svenska klubbarna se till att fylla arenorna. Det är ett måste. Tyvärr baseras åsikten om CHL efter hur mycket folk det är i arenan och för att sätta stopp på belackarna måste arenan var bra belagd. Tv-bilderna måste skicka positiva signaler.

Luleå tar CHL på allvar – snittar 4000 per match. Man skriver inför-texter om matcherna på hemsidan och bryr sig. Man är värda att gå långt i CHL. Frölunda exempelvis lägger retur-matchen i Frölundaborg och chartrar inte plan till matchen på tisdagskvällen. Inte samma fokus på göteborgarnas sida.

Samma syn på CHL finns från flera andra klubbar.