Löfte: Jag väljer LHC

Tony Mårtensson: Blir bara en säsong i Kazan

Tony Mårtensson (höger) trivs med att få prata svenska igen.
HOCKEY

HELSINGFORS. Tony Mårtenssons löfte till Linköpings fans.

Det blir bara ett år i Ryssland.

– Jag är inställd på att spela i Linköping nästa säsong, säger Mårtensson.

Säsongen är snart halvvägs och Tony Mårtensson börjar känna sig som hemma i Tatarstan och Kazan.

Han har spelat 22 matcher och har en annan roll i Ak Bars än vad han hade i Linköping. Då var han poängkung och spelade 21–23 minuter per match.

Nu är allt annorlunda.

– Ja, nu vill coachen att jag ska stå framför mål i powerplay. Och jag ska ha ett defensivt ansvar. Det är givetvis en skillnad från i fjol i Linköping, säger Tony Mårtensson efter Tre Kronors träning i Hartwall Areena i går.

Det nästan lyser om honom när han återigen är med i Tre Kronor. Han är så glad att vara med i landslaget och umgås med svenska vänner.

I Kazan har han ingen svensk lagkamrat och på isen pratar de flesta ryska.

”Otrolig utskällning”

Han har fått känna på det tuffa livet som utlänning i Ryssland med allt vad det innebär med missförstånd, jobbig byråkrati och enorm press från lagledningen.

– Jag blev inkallad till tränaren efter att vi vunnit åtta eller nio matcher. Fick en otrolig utskällning, blev snack om att jag skulle få sparken och sedan blev jag bänkad i tre–fyra matcher. De tror att man spelar bättre om man blir hotad. Sånt där kanske händer i andra länder också, men inte i Sverige i alla fall, säger Mårtensson.

Frispråkig på bloggen

Mårtensson har en blogg på viasatsport.se där han har

beskrivit vardagen i Kazan. Han har varit frispråkig, men uppriktigheten har inte uppskattats av ryssarna.

– Nej, det blir något fel i översättningen. De fick för sig att jag skrev vad vi hade i bonus för

seger och talade om spelarlöner. Men så var det inte. Men jag fick stå till svars för lite skit och det är synd, säger Mårtensson.

Men på det hela taget är han nöjd med hockeylivet.

– Ja, vår arena i Kazan är grym och alla faciliteter är fantastiska i Kazan. Mycket håller NHL-klass. Men sedan finns det mycket som är ryskt. Vårt flygplan är mycket ryskt och gammalt. När vi flyger iväg till en bortamatch kan vi landa vid ett skjul och det är knappt en flygplats. Men det var ju ett äventyr jag ville ha och det får jag, säger Mårtensson.

Okej att komma hem

Han är utlånad av Linköping till Kazan.

Utlåningen gäller ett år.

Och han är inställd på att spela de tre kommande säsongerna i Linköping.

– Ja, så är det. Det här är ett år känns det som. Nu har jag testat KHL och det känns okej att komma hem till elitserien, säger Mårtensson.