”NÅN JÄVEL BORDE SITTA I FÄNGELSE”

Andreas Johansson rasar mot dopningen av avlidne stjärnan

1 av 3
HOCKEY

Dopad till döds – bara 19 år gammal.

När andra sörjer rasar förra Rysslands-proffset Andreas Johansson över Alexej Tjerepanovs död.

– Nån jävel borde sitta i fängelse.

Han var New York Rangers förstaval i draften i somras och kanske Rysslands största talang någonsin. Sedan den 13:e oktober är Alexej Tjerepanov död.

Först nu vet vi varför den unga Avangard Omsk-stjärnan föll ihop livlös på isen under en KHL-match.

Utredare på den ryska åklagarmyndigheten har undersökt Tjerepanov och kommit fram till varför hans hjärta varit dubbelt så stort som ett vanligt. Bortsett från ett hjärtfel avslöjade även urin- och blodprov att Tjerepanovs kropp innehöll otillåtna substanser och att han dopat sig under tre månader. Enligt de första rapporterna handlade det om bloddopning, uppgifter som klubben senare på kvällen inte ville bekfräfta.

”Så jävla sjukt”

Dopningsdöden är en chock för Andreas Johansson, 35 – som lärde känna rysk hockey under en och en halv säsong i Sankt Petersburg.

– Visst har det ryktas om Tjerepanov och dopning. Men att det ska hända en ung pojke, det är så jävla sjukt.

– Man vill bara fråga sig varför.

I ryska ligan genomgår samtliga spelare två obligatoriska läkarundersökningar på sjukhus inför varje säsong.

– Där dopningstestas man också och skulle det visa sig att man har något otillåtet i sig så rivs kontraktet. Dessutom skickas dopningskommittén ut för att ta stickprover under säsongen. De kommer oföranmälda till hotellen, säger Johansson.

– Det är ju väldigt konstigt att läkarna inte upptäckt någonting. Det här ska inte få hända. Jag har hört att Rangers ville att han skulle gå upp 7–8 kilo. Men så är det ju där borta hela tiden. Den här jäkla pressen måste ha kommit från någon annan. Nån jävel borde sitta i fängelse för det här.

Laget i chock

I Avangard Omsk råder fortfarande chockstämning och förre Brynäs- och Leksandstränaren Wayne Flemming kan inte sätta ord på sina känslor.

– Det är en fruktansvärd tragedi. Jag kan inte jämföra med något annat som hänt mig tidigare i livet, säger Omsk-coachen, som i går kväll bara tagit del av pressmaterial.

– Så därför vill jag inte kommentera dödsorsaken. Jag ska prata med läkarna i morgon.

Vad har ni sagt till varandra i laget?

– Hela laget och hela organisationen är känslomässigt knäckt. Det har varit en enorm urladdning och vi är alla jätteledsna. Jag har pratat med Alexejs föräldrar och känner oerhört mycket för pojken. Han var en oerhört stor hockeyspelare – men en ännu större människa.

Kommer ni ändra era rutiner och policy kring läkarkontroller?

– Det vet jag inte. Jag har svårt att sova på nätterna och har bett kyrkan komma ner och prata med killarna. Just nu är vi fortfarande chockade.

ARTIKELN HANDLAR OM