Finanskrisen stoppar euroasiatisk superliga

Expansionen kan gå om intet

HOCKEY

Från Sverige i väst till Japan i öst. I höstas drömde KHL om att skapa en euroasiatisk superliga. Nu ser verkligheten annorlunda ut.

Foto: AFP

Den ekonomiska krisen har slagit hårt mot den ryska superligan KHL. Ett flertal klubbar – framför allt den metallsponsrade trion Magnitogorsk, Novokuznetsk och Tjerepovets – har dragits med stora finansiella problem under vintern.

Nu sätter ekonomin även käppar i hjulen för expansionsplanerna. Tjeckiska Karlovy Vary var så gott som klara för spel till hösten, men nu är det mycket tveksamt om det blir av.

– Vi diskuterar med Karlovy Vary. De vill spela här, men tanken är de ska ha ett lag i KHL och ett lag i den tjeckiska ligan och de har inte råd med det, säger KHL:s president Aleksandr Medvedev till Sovjetskij Sport.

Hetaste kandidaten i dagsläget är istället vitryska HK Gomel. Men även där finns ett par hinder. Intresset för KHL i Vitryssland är svalt och klubbens arena tar knappt 3000 åskådare. Beslut i frågan tas den 14 februari.

Utlänningstaket blir kvar

Klart inför nästa säsong är att utlänningstaket blir kvar. Varje lag kommer maximalt kunna ha sex utländska spelare i laguppställningen – en fler än den här säsongen.

Dessutom kommer divisionsgrupperingarna att göras om. Istället för rankingsystemet som tillämpats kommer uppdelningen att ske geografiskt.