”Jag har sett sex spelare få sparken”

Svenske stjärnan om livet i kaosligan

HOCKEY

MOSKVA. Flera svenskar har drabbats av nya och tuffa KHL.

En svensk spelare som lever i en osäkerhet är Niklas Persson i Neftechimik Nizjnekamsk.

– Det surras mycket och går många rykten om vad som kommer härnäst. Det finns en osäkerhet, säger Niklas Persson, som sett sex lagkamrater få sparken.

Har ännu inte fått lön.

Niklas Persson valde i våras att skriva på för ryska Neftechimik i Nizjnekamsk, en hockeystad som är väldigt rysk och speciell.

Nu har han tillhört klubben i två månader och fått en första inblick hur livet är i Nizjnekamsk.

– Jag gick in i det här med fullt öppna sinnen och utan förutfattande meningar. Jag hade hört väldigt mycket om staden och det mesta stämmer väl. Bland annat är det stad utan centrum och utan radhus och villor. Det finns bara lägenhetskomplex här, säger Niklas Persson, som trots allt trivs bra i sin nya miljö.

Ratade kollegor

Hans svenska kollegor Fredrik Bremberg och Andreas Johansson har ratats av KHL.

Persson är inte rädd för att få sparken, men inser att vad som helst kan hända.

– Jag har nog haft sex lagkamrater som fått sparken. Då har jag inte räknat med alla de som försvunnit till farmarlaget. Det värsta var nog en finsk spelare bara blev kvar på tåget i Helsingfors. Han fick inte följa med tillbaka till Nizjnekamsk, säger Persson.

Nu är han i en utsatt situation som utlänning i Nizjnekamsk. Coachen Vladimir Krikunov talar inte engelska och det är svårt att få något besked vad som gäller, menar han.

– Jag har bytt kedjekamrater i stort sett på varje träning och match. Men det är väl så det fungerar här. Bara att acceptera, säger Persson.

Inte fått lön

Han skrev på ett guldkantat kontrakt med Neftechimik. Men någon lön har han ännu inte sett.

– Nej, så är det här i Neftechimik. Ingen lön betalas ut innan serien har startat, säger han.

Han hoppas givetvis att han finns med i matchen mot Daniel Tjärnqvists Yaroslavl i morgon.

– Ja, det ska bli kul att spela en riktig match, säger Persson.

FAKTA

KHL:s nya lönepolicy i korthet

Spelare kan bli uppsagda när som helst under säsongen. Sker uppsägningen innan serien startat behöver arbetsgivaren endast betala ut 25 procent av lönen. När serien startat blir spelarens ersättning vid uppsägning 66 procent av lönen, det finns alltså en ekonomisk vinning för klubben att sparka underpresterande dyra spelare innan seriestarten.