Ros: Nu är jag säker – KHL och elitserien måste bli ett

1 av 3
Sportbladets Tomas Ros i samtal med KHL:s president Alexander Medvedev som vill ha ett enat hockeyeuropa som står emot NHL.
HOCKEY

MOSKVA. KHL och elitserien i ett United Europe.

Där har vi framtiden för hockeyn i Sverige.

När jag har sett KHL-premiären i Moskva i går blir jag ännu mer säker.

KHL har pengarna och stjärnorna – vi i Sverige har kunskap att göra affär av hockeyverksamheten.

Det tog mig några timmar att fixa visum till Ryssland och det tog mig 2.20 att flyga till Moskva från Stockholm. Lägg därtill att det nu finns ett snabbtåg mellan internationella flygplatsen i Moskva till centrala Moskva vilket gör att det väldigt smidigt att ta sig till Rysslands huvudstad.

Med det vill jag säga att Ryssland inte är som Ryssland en gång i tiden var. Nu för tiden är det lättare, snabbare och smidigare att ta sig till Ryssland än till exempelvis USA.

Fördelar för samtliga inblandade

Med den nya tiden öppnar sig även idén med en stor hockeyliga i Europa och Ryssland. En motpart till NHL som skapar fördelar för samtliga inblandade.

Svenska hockeypubliken får se stjärnor som Alexei Yashin, Sergei Federov eller Jaromir Jagr. Ryska hockeypubliken får se matcher mellan öst och väst som får dem att bli i extas av lycka.

De svenska klubbdirektörerna får ta del av sköna rubel-miljarder som pumpas in i ishockeyn i Ryssland. Klubbdirektörerna i KHL vinner på ett samarbete med Sverige genom att de får ta del av hur europeisk ishockey arbetar för att skapa stämning på arenorna, hur svenska lag säljer souvenirer eller hur man helt enkelt marknadsför ishockeyn.

Jag pratade med KHL:s president, Alexander Medvedev, i går i Luzhniki stadion. Hans högsta önskan är ett enat Europa för att stå starka mot NHL. Medvedev brukar få igenom sin vilja, det har han visat i gaskonflikter i Ukraina eller när han skapade KHL på några månader.

Träffar Loob regelbundet

Nu träffar han Håkan Loob regelbundet, bland annat i Tyskland i förra veckan. Medvedev ler när han säger till mig att han och Håkan ”bara” spelade ishockey och inte pratade.

Jag vet att de drog upp planer om framtiden. KHL kommer att invadera Sverige och jag kommer inte vara en spansk ryttare och hindra invasionen.

Men KHL har lång väg kvar innan ligan blir ett mini-NHL.

Såg ingenstans i Moskva i går att det var KHL-premiär och att det var derby mellan regeringsklubbarna.

Korkat att ha dem i samma kedja

Matchen var heller inte utsåld i Luzhniki,

8 300 åskådare. Det är otroligt konstigt eftersom Dynamo värvat Oleg Saprykin från just CSKA samt snott Jiri Hudler från Detroit. Och så då köpt Omark/Harju från Sverige. Inga dåliga värvningar och givetvis borde klubbens silly season skapa rus och tryck utan dess like.

Hur kan Dynamo ha Mattias Weinhandl och Linus Omark i samma kedja?

Jättekorkat.

Det trista är att någon av puckartisterna får flytta på sig. Kanske till och med byta lag eller bli näste svensk som får sparken eftersom ingen av dem passar i en tredje- eller fjärdekedja.