”Mamma var orolig”

Sportbladet gör ett nedstamp hos Omark & Harju i Moskva

HOCKEY

NOVAGORSK. Livet i Ryssland börjar bli vardag för Linus Omark och Johan Harju.

Nu känner de sig som hemma i fyravåningshuset i norra Moskva och de lär sig hur KHL och Ryssland fungerar mer och mer.

– Allt är över förväntan, faktiskt. Jag var inställd på att ha det tufft i nio månader och äta ris och kyckling två gånger om dagen. Men det är mycket bättre än så, säger Omark.

Sportbladet såg Dynamo Moskvas premiär i Luzhniki-hallen i fredags, förlust 2–3 mot CSKA.

Dagen därpå träffade vi svenskarna i Dynamo Moskva, Mattias Weinhandl, Linus Omark och Johan Harju vid klubbens gigantiska bas eller träningsanläggning, om man så hellre vill, i Novagorsk i nordvästra Moskva.

Den var dagen efter en förlust, vilket innebar att inga obehöriga fick komma in på Dynamos bas. Ledningen var lite bekymrad och ville ha lugn och ro och tänka igenom situationen noga.

Men spelarna är fria att göra vad de vill efter träningen och Sportbladet följer med Harju och Omark hem till deras nya radhus någon kilometer från basen. Vi får skjuts i den Chevrolet, av mindre storlek, som svenskarna hyr i Ryssland.

Radhuset ligger på ett inhägnat område som bevakas av vakter, vilket skapar en speciell atmosfär som påminner om en del rika och stängda områden i USA. En klar kontrast från de fattiga områden med höga och trista lägenhetskomplex som är vanliga i Ryssland.

”Till stor hjälp”

– Vi valde mellan flera olika boenden. Men det blev det här radhuset eftersom inredning och möbler passade oss bäst. Sedan fick vi svensk tv och trådlöst internet, vilket är bra. Visst tänkte vi ha varsin lägenhet till en början. Men vi skulle nog bara hänga oss varandra ändå och då är det lika bra att bo tillsammans, säger Johan Harju.

De båda svenskarna delar huset med lagkamraten Leo Komarov, jämnårig med svenskarna. Han är en perfekt sambo och megafon utåt eftersom han pratar flytande ryska, svenska och finska.

– Han är till stor hjälp. Väldigt få pratar engelska här och tack vare Leo tar vi oss fram hyfsat i samhället, säger Linus Omark.

Givetvis har de fått frågan vad som är skillnaden mellan KHL och elitserien många gånger. Svaret är att det inte är så stor skillnad.

– Vi tränar nästan varje dag och spelar matcher tre gånger i veckan. Utöver det hinner vi inte med så mycket mer. Det är det klassiska; sova, äta och träna. Vi har gratis mat på basen, men det är lite skolbespisning över matsalen så vi brukar ofta äta på restaurang i stället. Sedan blir det mycket tid framför datorn eller i soffan, säger Linus Omark.

”Just nu har vi det tungt”

Det som skiljer mellan livet i Luleå och i Moskva är träningarna, som har lägre tempo. De är oftast längre också, Även Dynamos sätt att lägga upp matcherna är annorlunda för svenskarna eftersom samtliga fyra femmor ska ha lika mycket med istid. Harju/Omark brukar få starta varje powerplay i Luleå, och numera även i Tre Kronor, och ha generöst med istid vid viktiga lägen.

Men inte i Moskva.

– Nu ska vi köra på så här har jag förstått. Jag och Johan ska bilda kedja med Mattias. Just nu har vi det tungt, men det släpper nog. Jag brukar bli bättre och bättre för varje match som går och det blir nog samma utveckling här i KHL också, säger Omark.

En annan stor skillnad är att vänner och familjen inte är i närheten av svenskarna den här säsongen. Men hjälp av internet och telefon försöker de umgås så gott det går.

–?Våra mammor var nog lite oroliga i början när vi flyttade hit, speciellt min eftersom hon var orolig för hur det skulle gå med min glutenallergi. Hon gjorde en lapp med ryska bokstäver som sa vad jag får äta och inte äta som jag fick med mig och visa upp i restauranger och på basen, säger Omark och ler.

Ingår i röda femman

Novagorsk ligger en timme utanför centrala Moskva, både med taxi och tunnelbana. Det gör att svenskarna bara ett fåtal gånger åkt in till Röda Torget och de centrala delarna däromkring.

–?Det tar en sådan tid att åka in till centrum. Man blir trött på det. Vi har vad vi behöver runt omkring radhuset och i närheten finns till och med Ikea, säger Harju.

Nils Ekman, Andreas Johansson och Fredrik Bremberg har alla haft det tungt i sina KHL-lag. De har sparkats med kort kort varsel eller tvingats att gå ned i lön.

Men det är inte något som avskräcker Dynamo-svenskarna.

– Vi kan bara kämpa på och ge allt på träning och match. De gillar när man kör hårt hela tiden och då får man väl göra det. När coachen knacker på axeln eller ropar ”Krasnoje”, den röda femman, är det bara att vara beredd och göra sitt bästa, avslutar Omark.

FAKTA

Omark & Harju om...

...att vara sambos:

– Det går helt okej. Det blir lite väl stökigt nu. Vi ska ha städhjälp längre fram har vi tänkt. Men tvätta gör vi själva faktiskt. Matlagning har det inte blivit så mycket med.

...att bo i Ryssland:

– Nu är vi i Moskva och det är inte så stor skillnad från Sverige. Men vi har inte sett vintern ännu och den kanske blir tuffare. Det är mycket trafik här och vi kör i stort sett bara bil mellan basen och radhuset. Vi kan anlita en privatchaufför från Dynamo om vi ska en längre sträcka. Han kör oss dit vi vill.

...det ryska samhället:

– Finns mycket som är bra i Ryssland. Bland annat får man ett sms till telfonen varje gång man använder bankkortet. En bra säkerhet eftersom man direkt får koll på ekonomin och ser om någon missbrukat kontot. Sedan har vi alltid Dynamos bas att nyttja. Där finns allt från läkare, affär, tandläkare. Det är som en liten stad i staden.

...att fira jul i Ryssland:

– Ja, här firar de inte jul när svenskar gör det. Vi är på bortaturné under julhelgen och det blir julafton så långt i östra Ryssland man kan komma. Men vi är lediga fyra dagar under nyårshelgen.

...att ha en rysk tränare:

– Det är lite annorlunda jämfört med Roger Rönnberg, som vi haft i flera år. I Ryssland bygger man laget på trygghet och att alla formationer ska spela powerplay och boxplay. Det är inte så mycket taktik eller gameplan.

...att tillhöra Dynamo, polisens lag i Moskva:

– Vi har en del fördelar faktiskt. Vi har fått ett speciellt pass som vi kan använda vid knepiga situationer där polisen är inblandad och det ska ge oss fördelar. Desto bättre har vi inte behövt använda passet ännu.

...KHL:s framtid:

– KHL kommer att bli bra. Kanske inte NHL-klass. Men det blir bättre och bättre för varje år som går säger de som varit här ett tag.

...chanserna att komma med i OS-truppen:

– Nja, det blir svårt. Finns många bra spelare i NHL. Och kommer vi inte med till OS bjuder Dynamo hela laget till Dubai. Det är ett bra alternativ också.

ARTIKELN HANDLAR OM