Försvarade titeln – tack vare förre Mora-keepern

Ak Bars Kazan mästare igen – skrällgänget räckte inte ända fram

HOCKEY

Skrällgänget HK MVD räckte inte ända fram.

Ak Bars Kazan vann den avgörande Gagarin Cup-finalen med 2-0 – och försvarade titeln från i fjol.

Frontfiguren: den tidigare Mora-målvakten Petri Vehanen.

– Champagne från den här bucklan är alltid söt, säger forwarden Aleksandr Stepanov.

Foto: VIASAT HOCKEY

I fjol pratades det om en uteslutning ur KHL på grund av pengabrist. Till hösten kan det skrala publikunderlaget och makthavarna tvinga fram en sammanslagning med krisklubben Dynamo Moskva.

Men ingen kan ta säsongens framgångssaga från HK MVD Balasjicha.

Profilfattig trupp

Med en av KHL:s profilfattigaste trupper var målsättning att inte sluta sämre än på tionde plats, av totalt tolv lag, i ligans västra konferens.

De nådde ända fram till en sjunde och avgörande final på hemmaplan.

Men där tog det stopp.

Vehanen storspelade

Efter en tät och mållös första period tog Ak Bars Kazan, utan storstjärnorna Aleksej Morozov och Danis Zaripov, ledningen 1.18 in i andra genom Nikita Aleksejev.

När finländaren Niko Kapanen sedan sprättade upp 2-0 i krysset i slutet av perioden blev uppförsbacken för stor för MVD.

Ramträffar och en storspelande Petri Vehanen, som ersatte Mikael Tellqvist i november, stod i vägen för en reduceringspuck i slutperioden.

– Vi spelade bra i dag, och det var en grymt skön seger. Champagne från den här bucklan är alltid söt. Jag vet inte hur många flaskor som ryms i den, men jag tror att en låda passar bra, säger Ak Bars-forwarden Aleksandr Stepanov till Ryssland 2.

Utöver målskytten Kapanen och Vehanen finns ytterligare tre finska guldhjältar i Kazans trupp: Hannes Hyvönen, Jarkko Immonen och Janne Pesonen.