Tackade nej till jättekontrakt

Bengt-Åke Gustafsson nobbade Omsk i KHL

HOCKEY

Före detta förbundskaptenen Bengt-Åke Gustafsson, 52, tackade nej till Ryssland och Omsk.

Trots att kontraktet var värt 10 miljoner kronor – netto.

– Jag ville inte ta ett snabbt beslut och därför blev det inget med Omsk, säger Gustafsson.

Foto: jimmy wixtröm
Den ironiska timeouten i VM blev det sista beslutet Bengt-Åke Gustafsson tog som förbundskapten.

I maj avslutade Bengt-Åke Gustafsson sin sejour som förbundskapten för Tre Kronor och sista segern innebar att Tre Kronor tog brons i VM i Tyskland.

I dag är Gustafsson arbetslös.

Han tar det lugnt och avvaktar. Men han ska i alla fall fortsätta som hockeytränare – det står klart.

Nu avslöjar Bengt-Åke Gustafsson att han tackade nej till KHL och ett mycket lukrativt avtal med storklubben Avangard Omsk, en stenrik klubb i Sibirien som finansieras delvis av Gazprom Neft men majoriteten av klubbens budget finansieras av provinsens skattepengar.

Fick frågan inför OS

– Det var inför OS som jag fick en förfrågan från Omsk, via en agent. Jag fick inte skriftligt på vad kontraktet innehöll, men det var runt en miljon dollar plus bonus. Kanske hamnade runt 1,5 miljoner dollar till slut, säger Gustafsson.

Men Gustafsson fick kort betänketid och valde att säga nej till budet från KHL – trots att det hade gjort honom ekonomiskt oberoende för många år framöver.

– Det fanns en del omständigheter som gjorde att jag tackade nej. Dels så kom budet från en agent som jag inte hade avtal med och sedan var det inför OS och då ville jag ha full fokus på Tre Kronor och Vancouver, säger Gustafsson.

Han säger att han inte ångrar sig – trots att han i dag är utan arbete och trots det smått otroliga värdet på kontraktet med Omsk.

– Jag var inte upplagd för beslut och då blev det ett nej, säger Gustafsson.

Vila till i vinter

Nu väntar sommarvila för Gustafsson.

Sedan blir det att avvakta vilka lag som får insupa sportsliga motgångar under hösten.

– Ja, det är väl så som jag har tänkt. Är väl inte så kul att leva på andras motgångar, men blir det något tränarjobb ledigt i november och december är jag intresserad. Fram till dess ska jag ta det lugnt, säger Gustafsson, som avtackats av Ishockeyförbundet med fika på förbundets kansli och en lunch med generalsekreterare Jörgen Lindgren.