Liv vill bli het i kalla Novosibirsk

”Jag var tvungen att flytta för att utvecklas”

HOCKEY

40-gradig kyla.

Åtta timmar långa träningspass.

Stefan Liv sökte en utmaning – och hittade den i Ryssland.

– För att utvecklas var jag tvungen att flytta, säger han inför KHL-premiären med Sibir Novosibirsk.

Foto: BILDBYRÅN

Med tre SM-guld och rekord i antalet nollor har Stefan Liv varit elitseriens mest framgångsrika ishockeymålvakt det senaste decenniet. Men utomlands har han fortfarande mycket kvar att bevisa.

Den första proffssejouren stannade vid en säsong i Detroits farmarlag Grand Rapids Griffins, 2006-2007.

– Jag är glad över det året, det var väldigt utvecklande och gör den här grejen lättare. Nu vet jag vad det innebär att bo i ett annat land och vad man behöver tänka på.

I maj skrev han på för KHL-klubben Sibir Novosibirsk. Segerfesten med HV 71 någon månad tidigare blev också till ett avskedsparty för Liv.

– Nu vann vi guld och har varit i final tre år i rad. Det har varit en fantastisk tid, men för att kunna utvecklas lite till kände jag att jag var tvungen att flytta och testa något annat.

Och nog har Liv, efter bara ett par månader i öst, varit med om annorlunda saker.

Ta bara det här med träningen. Under försäsongen har laget kört upp till fyra pass på sammanlagt åtta timmar – om dagen.

– Det kom inte som något chock. Jag hade pratat med några killar som varit här tidigare och visste om att det är det ryska sättet att förbereda sig på.

– Första veckan tappade jag sex-sju kilo, men nu har jag nog kommit tillbaka till där jag vill vara igen. Det känns som att jag har mått bra av det.

Inte given i mål

Då har Stefan Liv större anledning att oroa sig för klimatet. På vintern kan kvicksilvret krypa ned mot 40 minusgrader i Novosibirsk som är Sibiriens största stad.

Och inte kommer han att kunna söka värme hos familjen. Livs sambo och parets två söner, två respektive fyra år gamla, har valt att bo kvar i Jönköping.

– Det är absolut det tuffaste, att vara ifrån familjen. Jag är tacksam för att det finns Skype och internetkameror, så att det går att hålla kontakt. I helgen kommer de hit och hälsar på för första gången.

I premiären på torsdag möter Sibir Novosibirsk Amur Chabarovsk på bortaplan. Med eller utan Stefan Liv i målet, det är frågan.

Hittills har han delat speltiden med Jurij Kljutjnikov. En ovan situation för den 29-årige smålänningen som var given etta i HV.

– Med så mycket matcher och resor behövs det två bra målvakter. För min del känns som att formen börjar komma. De två sista matcherna har jag släppt in ett mål. Jag känner mig jättebra förberedd.

TT: Hur skiljer sig ishockeyn jämfört med i Sverige?

– Än så längre har det nästan varit roligare matcher, med mycket skott och situationer. Alla är väldigt individuellt skickliga och det går fortare.

– Som jag ser det är det Europas bästa liga.

Petter Nilsson/TT

ARTIKELN HANDLAR OM