Aftonbladet
Dagens namn: Hilda, Hildur
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

FIGHT CLUB

Välkommen till Tjechov: hjälplöst sist i tabellen – överlägsna i utvisningsligan

KHL-laget Vitiaz Tjechov vinner inga titlar.

Faktum är att de vinner knappt överhuvudtaget.

Vad de tycker om det?

De bryr sig inte.

Timmy Pettersson spelar i Severstal. Hans kommentar om Vitiaz: ”Det är vansinnigheter.”   Timmy Pettersson spelar i Severstal. Hans kommentar om Vitiaz: ”Det är vansinnigheter.” Foto: robin lotentz-allard

Matchklockan har knappt passerat två minuter av den tredje perioden i industristaden Tjerepovets.

Severstals slovakiske målvakt, Rastislav Stana, har ignorerat Josh Grattons upprepande verbala attacker. Han har även tackat nej till en slagsmålsinvit.

Det har han inget för.

Gratton fattar tag i sin klubba och slår ner Stana bakifrån.

Matchstraffet är solklart.

46 sekunder före slutsignalen får även Grattons vapenbroder, Brandon Sugden, lämna isen i förtid. Och när spelarna ska skaka hand efter matchen gör Vitiaz ytterligare ett försök att starta slagsmål.

Severstals svenske back Timmy Pettersson vill inte gärna prata om Vitiaz:

– Egentligen vill jag inte kommentera dem. Det de håller på med har inte så mycket med hockey att göra. De åker omkring och hoppar på folk, och det händer varje match. Det är vansinnigheter, säger han och förklarar varför han inte vill gå vidare i ämnet:

– Jag tycker att de har fått tillräckligt med uppmärksamhet. Det är ju det de vill ha.

Det är den trettonde oktober. Timmy Pettersson har spelat mot Vitiaz för första gången. Han är redan less.

     

Tio månader har gått sedan hockeyvärlden fick upp ögonen för Vitiaz.

Efter tre minuter och 27 sekunder avbröts mötet mot Avangard Omsk. Fyra jätteslagsmål hade då avverkats. Lagen hade inte tillräckligt med spelare för att fullfölja matchen.

– Jag tror inte att kändisskapet spelar så stor roll för dem. Självklart anser de att det är bra att vara det tuffaste laget i Europa. Men om de ville bli kända över hela världen skulle de spela mot internationellt motstånd. I verkligheten spenderade de hela försäsongen i Tjechov, säger den vitryske hockeyjournalisten Kirill Klimenkov.

Förvisso, Vitiaz trivs bäst hemma i Tjechov, en förort till Moskva. Men faktum är att även om de skulle vilja ge sig ut på en internationell slagsmålsturné hade de inte kunnat.

Pengar från undre världen?

I augusti tackade de nej till två försäsongsturneringar för att spara in på utgifterna. Inför fjolårets säsong var det ännu värre. Då var det nära att de inte skulle komma till spel i KHL över huvud taget.

Kapital ordnades i absolut sista stund.

– Tyvärr, jag har inte träffat bankens ägare, så jag kan inte tala om dess namn, meddelade KHL-presidenten Aleksandr Medvedev enligt sports.ru.

Tråden leder mot den undre världen, men som klubbens president står Tjechovs borgmästare, Aleksandr Slobodin, skriven. Ansiktet utåt är general managern Aleksej Zjamnov.

Den gamle storspelaren, med 807 NHL-matcher på meritlistan, passar inte alls in i bilden av Vitiaz.

– Zjamnov försöker bara hitta spelare som passar Vitiaz spelstil. Han gör det han är anställd för. Zjamnov håller med om att en slagskämpe är nödvändig för varje lag, men jag tror inte att det är hans personliga val att värva så många, säger Kirill Klimenkov.

Fyra toppar utvisningsligan

Vitiaz ser upp till den nordamerikanska fightingkulturen. Således kommer samtliga importer från Kanada.

Namnstarkast är den tidigare NHL-busen Chris Simon. Värst är Darcy Verot med sitt ryska utvisningsrekord. Tillsammans med Josh Gratton och Brandon Sugden utgör de en ohotad kvartett i toppen av KHL:s utvisningsliga.

Kanadensare nummer fem är målvakten, Kevin Lalande. Han insåg inte vilket spel laget praktiserade förrän på försäsongen.

– Första säsongen i KHL spelade nästan aldrig alla busar i samma match. Jag tror att de ville visa lite resultat då. Men klubbens budget räcker inte för att kvalificera sig till slutspel. Så nu slåss de.

En titt i tabellen avslöjar allt.

Vitiaz är hjälplöst sist i KHL:s västra konferens, men leder utvisningskolumnen med 639 minuter på 18 matcher.

Andraplacerade Spartak Moskva kommer inte upp i hälften.

– Rysk hockey brister i tuffheten och Vitiaz ger det till KHL. Men inte sällan går de över gränsen. De har fler slagskämpar än alla andra lag tillsammans och det är knappast nödvändigt, menar Klimenkov.

     

Andrej Nazarov, den förste ryske fightern i NHL, fanns på plats i Tjerepovets och bevittnade när Rastislav Stana blev överfallen.

Dagen efter presenterades han som Vitiaz nye tränare.

Nazarov senaste arbetsgivare var Traktor Tjeljabinsk, som han tog laget till två raka slutspel. Samtidigt ledde hans syn på ishockey till missnöje bland supportrarna och kravaller på läktarna.

Efter att ha inlett sitt nya jobb med tre raka förluster – 3–14 i målskillnad – gjorde han ett uttalande i Sport-Express:

– Många av våra spelare håller inte klassen för spel i KHL. Nu håller vi på att ta reda på vilka som kan spela ishockey.

SENASTE NYTT

Sportbladet

Visa fler
SPORTBLOGGAR
Om Aftonbladet