”Ett domslut dödade hela idén med ligan”

Skandal i KHL-finalen

HOCKEY

Här är situationen som kan ha avgjort finalspelet i KHL.

Fjodor Fjodorov åkte på ett omdiskuterat matchstraff, Atlant Mytisjtji tappade matchen– och svensklaget Salavat Julajev Ufa leder nu matchserien med 2-0.

– Ett domslut dödade hela idén med ligan, dundrar Atlants klubbdirektör Andrej Verevko

Domarinsatsen stod i centrum redan i den första Gagarin Cup-finalen mellan Salavat Julajev Ufa och Atlant Mytisjtji.

Men det var i den andra finalmatchen som domslutsdebatten verkligen brakade lös.

Fick föras av isen på bår

Efter fem minuter av andra perioden kolliderade Atlants Fjodor Fjodorov – med ett förflutet i Malmö – med Salavats Vladimir Antipov i mittzon. Det slutade illa för Antipov, som fick föras av isen på bår och på grund knäskadan han ådrog sig har spelat färdigt för säsongen.

Fjodorov, som var den puckförande spelaren, klarade sig undan några skador, men tilldömdes matchstraff.

– Jag tycker inte att spelaren som har pucken ska kunna bli utvisad. Kanske var det Fjodorov som råkade ut för en ojusthet? Det är det andra laget som borde blivit straffade. Det som hände med Antipov är tråkigt, men så är det i ishockey, säger Atlants tränare Milos Riha till RIA Novotsi.

”Ville inte gå ut till tredje perioden”

I det efterföljande numerära överläget vände Salavat, som till slut vann med 3-1, 0-1-underläge till 2-1 efter två snabba mål av Igor Grigorenko.

KHL är en perfekt organisation och jag respekterar ledningen. Men det som hände var inte inom ramarna. Salavat Julajev är en stark klubb och jag förstår inte varför de behöver sådan hjälp. Ett domslut dödade hela idén med ligan. Om jag ska vara ärlig ville jag inte att vi skulle gå ut till tredje perioden, men Riha lugnade mig, säger klubbdirektören Andrej Verevko till Sovjetskij Sport.

Salavat leder i och med vinsten matchserien med 2-0 i matcher. Erik Ersberg stod återigen för en bra insats i målet och Robert Nilsson noterades för speltiden 12.53 i lagets tredje kedja.

ARTIKELN HANDLAR OM

KHL