Hemligheten bakom straffen: en fiskelina

Foto: VIASAT
HOCKEY

Vladimir Tarasenko förbryllade alla med sin magiska straff i KHL:s All Star-jippo i Riga.

Hemligheten bakom konststycket: en fiskelina.

– Det fungerade bra, säger han.

Team Fjodorov slog Team Ozolins med 15-11 i KHL:s All Star-match på lördagen. Tony Mårtensson stod för det svenska inslaget i jippot och gjorde två assist för Team Ozolins.

Men, som vanligt, var det skills competition som var den stora höjdpunkten för dagen och där stal Vladimir Tarasenko showen.

I strafftävlingen misslyckades supertalangen totalt med sitt första försök och bytte sedan klubba.

Med det nya stickan gick det bättre.

Osannolikt mycket bättre.

Satte den i tom bur

Framme vid målvakten Konstantin Barulin släppte Tarasenko ut pucken till höger och fick Barulin att följa med åt samma håll medan han själv fortsatte rakt fram. Genom att göra en dragning i luften fick han sedan tillbaka pucken till klubban – utan att vidröra den – och kunde sedan näta i tom bur.

Frågan åskådarna i Riga ställde sig var: hur gick det där till egentligen?

– Den här idéen användes när vi hade skills competition i Sibir (Novosibirsk). Vår tränare Dmitrij Jusjkevitj borrade helt enkelt ett hål i klubban och fäste pucken med en fiskelina. Från början var det ingen av oss som fattade någonting. Jag ringde upp min pappa i går och sa att jag kan göra samma sak, säger Tarasenko till KHL-TV.

I den prestigefyllda slagskottstävlingen dundrade Aleksandr Rjazantsev iväg ett skott i 183 kilometer i timmen. Det står sig som ett nytt hastighetsrekord.

”Manipulerat resultatet”

Och där är däremot inget fuffens inblandat är KHL-presidenten Aleksandr Medvedev noga att påpeka.

– När vi slog rekord förra året påstods det i Nordamerika att vi hade manipulerat resultatet, trots att vi hade certifierade experter på plats. I dag gav Rjazantsev det bästa svaret på den kritiken, säger Medvedev till KHL-TV.

I fjol satte Zdeno Chara ett nytt rekord i NHL med ett skott som uppmättes i 170 kilometer i timmen. Men bara en vecka senare överträffades han av KHL-backen Denis Kuljasj, som pangade iväg en puck i 177 kilometer i timmen.