”Vill inte ha något med rysk hockey att göra”

Alexei Kovalev till hård attack mot rysk hockey

Foto: SCANPIX.
HOCKEY

Han nobbade KHL för spel i den schweiziska andraligan.

Nu går stjärnan Alexei Kovalev, 40, till hård attack.

– Jag vill inte ha något med rysk hockey att göra, säger han.

Med OS-guld, Stanley Cup-seger och över 1000 NHL-poäng är Alexei Kovalev ett aktat namn inom rysk hockey.

I en intervju med tidningen Montréal Gazette delar han ut både ris och ros till rysk hockey i allmänhet och KHL i synnerhet.

– KHL kommer att bli en bättre liga genom att tävla mot NHL. Hockeyn i Ryssland har redan blivit mycket bättre. Det är därför många européer väljer att åka dit, säger han.

”Lockar med pengarna”

En av NHL:s bästa spelare det senaste decenniet – New Jersey Devils Ilja Kovaltjuk, 30 – bröt nyligen sitt kontrakt för att återvända hem till Ryssland.

Inte särskilt överraskande, anser Kovalev.

– KHL försöker hämta många av spelarna i NHL, och det finns mycket att locka med: pengarna, spelet, alla nya arenor. Allt går åt rätt håll. Du kan tjäna mer pengar och betala mindre skatt än vad du skulle göra i Nordamerika, säger han.

Kritiken, då. Kovalev säger sig inte vilja ha något att göra med rysk hockey – varken KHL eller OS i Sotji 2014.

”De kan inte ett dugg om hockey”

Här förklarar han anledningen varför:

– Om jag erbjöds ett uppdrag att lansera OS-spelen skulle jag inte ta det. Det är så många inom den ryska hockeyvärlden som inte kan någonting. Allt handlar om vilka du känner. "Jag har det här jobbet, jag kan fixa dig ett jobb i mitt lag". Och det är personer som inte kan ett dugg om hockey.

– Blir du skadad i KHL så trejdar de bort dig eller köper ut dig från kontraktet. Det är så det ser ut. Det handlar inte om att utveckla bra spelare eller bra lag, det handlar om pengar och affärer, säger Kovalev.

Nästa säsong kommer veteranen att spela för Visp i den schweiziska andraligan. I fjol gjorde han fem poäng (2+3) på 14 matcher för Florida Panthers.