Stoppas träna efter problem med visum

Foto: TT
Joakim Lundström.
HOCKEY

LINKÖPING. Joakim Lundström är på träningsläger med sin nya klubb Admiral Vladivostok.

Men han får inte träna med laget.

– Jag får inte ens vara i samma träningslokal samtidigt som de andra spelarna, säger Lundström, som väntar på arbetstillstånd.

Joakim Lundström, 29, lämnade i somras Timrå för den nybildade KHL-klubben Admiral Vladivostok. Förra helgen åkte han till Moskva där laget är på träningsläger, men den första veckan har inte blivit som Gävlesonen tänkt sig.

– Jag får inte gå på is med laget. Det är strul med arbetsvisumet och jag är här på turistvisum nu. Jag får inte ens vara i samma träningslokal samtidigt som de andra spelarna i laget när det är träning, på grund av arbetsreglerna. När de är på is får jag köra i gymmet, säger Lundström på en knackig linje från ett café från Moskva.

– Jag kör fys med lagets målvaktstränare och det är lite svårkommunicerat. Han kan bara fyra ord på engelska.

Vilka?

– Good, hockey, coach och fitness. Fitness säger han ofta, säger Lundström och skrattar.

I slutet på förra veckan var det tänkt att han skulle åka hem till Sverige för att gå på is här i väntan på arbetstillståndet.

– Den enda killen som kunde engelska här åkte tillbaka till Vladivostok. Han har fungerat lite som tolk. Nu vet jag inte vad som händer. Jag tränar på så får vi se, säger 29-åringen, och tillägger:

– Jag visste att det kunde vara lite struligt såhär i början så jag var förberedd

Hur ser en vanlig dag ut nu?

– Hänger på hotellet, läser, fys, sedan lite mer läsning, lite mer fys och sedan sover jag.

Vad läser du?

– Nu är det ”the idiot” av Dostojevskij. Jag har börjat plugga ryska också. Det går framåt, men det är inte lätt kan jag säga. Vore kul att förstå lite. De snackar sjukt snabbt, omöjligt att hänga med.

Med allt strul som varit, ångrar du att du valde Ryssland?

– Nej, nej. Absolut inte. Om ett tag kommer jag att skratta åt det här.