Okända svenske KHL-mästaren

Foto: PRIVAT
Tomas Bjuhr.
HOCKEY

De svenska spelarna i Lev Prag fick inte höja KHL-bucklan.

Metallurg Magnitogorsk vann den sjunde avgörande matchen mot svensklaget med 7-4.

Men det blev ändå en svensk vinnare.

– Det är helt otroligt, säger målvaktstränaren Tomas Bjuhr till Sportbladet.

David Ullström och Martin Thörnberg gjorde ett mål var, men det hjälpte inte. De och svenskkollegorna i Lev Prag, Patrik Zackrisson och Calle Ridderwall, fick se sig besegrade i den sjunde och avgörande KHL-finalen.

Trots att Prag öste in skott mot Magnitogorsk-kassen (37 skott redan efter två perioder) var det hemmalaget som var effektivast. I den andra perioden gick man från 2-2 till 4-2 på 41 sekunder efter mål av Jaroslav Kosov och Jan Kovar.

Svenskt tränarguld

I tredje perioden avgjorde lagets stora stjärna, Sergej Moziakin, matchen med sitt 5-2-mål. Det var 33-åringens 33:e poäng på 21 slutspelsmatcher och hans 106:e (!) pinne för året.

Men det blev faktiskt en svensk guldmedalj trots allt. I Metallurg Magnitogorsk jobbar närmligen Tomas Bjuhr som målvaktstränare.

– Det känns helt otroligt, vi har kämpat som svin hela säsongen. Alla har haft det här målet framför oss och nu har vi nått målet, säger han till Sportbladet direkt från segerfesten.

Världens största målvakt

Den före detta Modomålvakts-tränaren, osm kom in i laget i början av säsongen, kan känna sig nöjd med sitt jobb. Förstemålvakten Vasilij Kosetjkin hade imponerande 94 procent räddningar i grundserien och i dagens avgörande final nöp han 43 av 47 skott.

– Det är kul, de första fem matcherna innan jag kom hit så blev han utbytt två gånger och låg kring 85 i räddningsprocent.

– Han är nog en av världens absolut största målvakter. Han är 201 lång och 110 kilo tung, men han agerade som en fotbollsmålvakt. Vi har jobbat med att han ska backa in i målet och täcka mycket mer.

Hur firar man ett KHL-guld då?

– Jag har ingen aning, men är det något de kan i Ryssland så är det att fira, haha. Hela lagets visum gick ut vid midnatt i dag men vi fick förlängt tio dagar här nyss så jag vet inte om vi ska fira i tio dagar.

Är vodkan framme?

– Ja, men jag avstår nog den. Jag vill minnas det här!

Guldet är Metallurg Magnitogorsk första sedan KHL bildades, senast man blev ryska mästare var 2007.